Exxon Mobil: Πουλά περιουσιακά στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα έναντι 1 και πλέον δισ. δολαρίων


24 02 2021 | 18:50
Η Exxon Mobil Corp. προέβη σε συμφωνία με την NEO Energy για την πώληση στην τελευταία ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα, έναντι αντιτίμου άνω του 1 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επικεντρωθεί σε νεότερες και μεγαλύτερες πετρελαϊκές πηγές, όπως στη Γουιάνα, στη Βραζιλία και στη Λεκάνη Πέρμιαν στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τα περισσότερα από τα μη λειτουργούντα περιουσιακά της στοιχεία που βρίσκονται σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της Βόρειας Θάλασσας στην πετρελαϊκή NEO Energy, η οποία υποστηρίζεται ότι τη νορβηγικλγ εταιρεία private equity HitecVision AS.
Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να εστιάσει στη μελλοντική ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε επενδύσεις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, κυρίως στη Λατινική Αμερική.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει δεσμευτεί εξάλλου να προβεί σε επιθετικές κινήσεις περικοπής κόστους μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσει η εταιρεία ετήσιες ζημίες για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
"Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το χαρτοφυλάκιό μας εκχωρώντας περιουσιακά στοιχεία που είναι λιγότερο στρατηγικά και εστιάζοντας τις επενδύσεις μας στα προνομιακά μας έργα που είναι από τα καλύτερα στον κλάδο", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon, Neil Chapman.
Η συμφωνία πώλησης αφορά τα δικαιώματα της Exxon Mobil επί 14 οικοπέδων στη Βόρεια Θάλασσα που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του κοιτάσματος Shearwater. Το μερίδιο παραγωγής της εταιρείας από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ήταν 38.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως το 2019. 
Ωστόσο, η εταιρεία θα διατηρήσει τα δικαιώματα ενός μη λειτουργικού πεδίου που βρίσκονται στη νότια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και το ποσοστό της στη μονάδα φυσικού αερίου Shell Esso.
Σημειώνεται ότι η NEO τον περασμένο Αύγουστο προέβη στην εξαγορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 635 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Θάλασσα και από την Total SE.
(capital.gr)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/exxon-mobil-poyla-perioysiaka-stoiheia-sti-voreia-thalassa-enanti-1-kai-pleon-dis-dolarion

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr