Επιμένει ελληνικά η DFC – Αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο έδαφος του εντεινόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στο Αιγαίο

Νέες ευκαιρίες για την επέκταση της παρουσίας της στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αναζητά η DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ο αμερικανικός κρατικό φορέας για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μέσω αναπτυξιακών επενδύσεων. 
Στα πλαίσια αυτά, ο  κ. David Marchick, Chief Operating Officer της DFC είχε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε τη δέσμευση της DFC στην προώθηση αναπτυξιακών επενδύσεων που ισχυροποιούν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της DFC, “αυτή η δέσμευση αντικατοπτρίζει τη δύναμη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και τη σημασία της περαιτέρω εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης των χωρών μας. Η DFC δεσμεύεται να προωθήσει στρατηγικές επενδύσεις και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη στο Αιγαίο, ενισχύοντας ιδιαίτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία και βιωσιμότητα στην Ελλάδα, ενώ η περιοχή αντιμετωπίζει αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό”.
Σημαντική από μόνη της η επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, αλλά αυτό που καθιστά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επαφή, μετά την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Marchik ανέλαβε τώρα καθήκοντα, οπότε ήταν και για αυτόν η πρώτη επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Άρα εκ των πραγμάτων υπήρχε ενδιαφέρον να φανεί αν θα υπάρχει κάποιου είδους διαφοροποίηση σε σχέση με τα όσα είχαν κατοχυρωθεί και προχωρήσει στις προηγούμενες συνθήκες και κυρίως σε σχέση με όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο κ. Adam Boehler, τότε CEO της DFC, είχε ηγηθεί πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας που είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης. 
Η αλήθεια, είναι, μάλιστα, πως και στην ελληνική κυβέρνηση περίμεναν με αγωνία να δουν το κλίμα που θα εισπράξουν. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει ακόμα και φήμες που ήθελαν την DFC να εξετάζει τη σταδιακή απεμπλοκή της από επενδυτικά project στη χώρα μας. Φήμες, βέβαια, που ουδέποτε είχαν πραγματικό έρεισμα, αλλά φαίνεται πως διέρρευσαν ώστε να θολώσουν τα νερά σε σχέση με ζητήματα όπου διαφαίνεται ενδεχόμενο εμπλοκής. 
Σε αυτό το κλίμα, οι επαφές που είχαν προηγηθεί για να προετοιμαστεί η επικοινωνία Γεωργιάδη-Marchik είχαν ως αντικείμενο “καυτά” ζητήματα, με μη προδιαγεγραμμένη κατάληξη. 
Τέτοια θέματα, για παράδειγμα, είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και τα ανοικτά θέματα των αποκρατικοποιήσεων λιμανιών όπως της Αλεξανδρούπολης ή και της Καβάλας. Στα πιο αμιγώς ενεργειακού ενδιαφέροντος ζητήματα, ξεχωρίζει το θέμα του EastMed.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές επιβεβαιώθηκε το κλίμα που αποπνέει και η ανακοίνωση του DFC, και η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει να στηρίζει τις ήδη αποφασισμένες επενδυτικές συμφωνίες.
Μάλιστα, ο κ. Marchik φέρεται να διατύπωσε την πρόθεση να επισκεφτεί τη χώρα μας και να έχει και εκ του σύνεγγυς επαφές με παράγοντες και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας.
Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για την επικοινωνία Γεωργιάδη-Marchik, ενώ και το σχετικό tweet στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου ήταν αρκετά λιτό:

 “Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων @AdonisGeorgiadi συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων του @DFCgov, κ. David Marchick. Στο επίκεντρο της συζήτησης η πορεία των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων”, με τον κ. Γεωργιάδη να κάνει retweet και τη σχετική ανακοίνωση του DFC, καθώς και το μήνυμα του G. Pyatt, πρέσβη των ΗΠΑ: “Great to have new @DFCgov leadership engaging so early with @MinDevGR to sustain our strategic investment initiatives here and demonstrate our continued support for energy independence and sustainability in Greece ”. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/epimenei-ellinika-i-dfc-anazita-nees-ependytikes-eykairies-sto-edafos-toy-enteinomenoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr