Η Χάλκη γίνεται το δεύτερο «πράσινο» νησί με σφραγίδα... Citroen

Η κοινή επένδυση του ομίλου PSA (Citroen), της Vinci Energies και της Akuo Energy στη Χάλκη. Τα σχέδια της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση και τα έργα των ενεργειακών ομίλων για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας.
Η Χάλκη γίνεται το δεύτερο «πράσινο» νησί με σφραγίδα... Citroen
Δημοσιεύθηκε: 2 Μαρτίου 2021 - 08:20
 
Άλλο ένα ελληνικό νησί και μάλιστα πάλι στα Δωδεκάνησα, η Χάλκη, μετά την Αστυπάλαια, μπαίνει στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών εταιρειών που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην «πράσινη» ενέργεια και στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.
Αυτή τη φορά την κίνηση την κάνουν οι Γάλλοι, οι οποίοι σε απόσταση περίπου 95 μιλίων από το «πράσινο» νησί της γερμανικής Volkswagen, αντιτείνουν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία, την Groupe PSA, με αιχμή του δόρατος τη Citroen. Την πολυεθνική θα πλαισιώνουν άλλες δύο εταιρείες, η Vinci Energies (ενεργειακός βραχίονας του ομώνυμου κατασκευαστικού ομίλου) και η μικρομεσαία Akuo Energy μέσω της Akuo Energy Greece, που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.
Η γαλλική κοινοπραξία επιδιώκει να αναπτύξει ολοκληρωμένη «πράσινη» επένδυση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία του νησιού των 28 τ.χλμ. και των 478 κατοίκων του, με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αλλά και τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων και πλωτών μεταφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η PSA θα τεστάρει στη Χάλκη τα αποτελέσματα νέας τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση μοντέλου της Citroen, ενώ η Vinci Energies θα αναλάβει τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, «έξυπνου» οδικού φωτισμού και της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Akuo Energy κατά τις πληροφορίες θα «χτίσει» τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με συστήματα ΑΠΕ.
Η επίσημη ανακοίνωση για τη νέα «πράσινη» επένδυση σε νησί ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Γάλλο πρέσβη Patrick Maissonave κι εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιρειών.
Κατά τις πληροφορίες, ίσως και σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις γαλλικές εταιρείες, ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες και να ακολουθήσει η υλοποίηση του project.
Πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές της γαλλικής πλευράς με την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και η εκδήλωση ενδιαφέροντος επιταχύνθηκε μετά το «πράσινο» σινιάλο που έστειλε η έλευση της Volkswagen.
Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2067650/h-halkh-ginetai-to-deytero-prasino-nhsi-me-sfragid.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr