Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι Συντηρούν τις Τιμές Πετρελαίου σε Υψηλά Επίπεδα Παρά την Ισχυροποίηση του Δολαρίου

 
Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι Συντηρούν τις Τιμές Πετρελαίου σε Υψηλά Επίπεδα Παρά την Ισχυροποίηση του Δολαρίου
 energia.gr
 Τρι, 9 Μαρτίου 2021 - 19:30
 
Η επιστροφή του γεωπολιτικού κινδύνου οδήγησε τις τιμές του αργού στα προ πανδημίας επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, εχθές (8/3) η τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark, στο ICE του Λονδίνου έκανε άλμα πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco  στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας φόβους για μείωση της παγκόσμιας. Ταυτόχρονα, το πακέτο στήριξης του 1,9 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν τόνωσε προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, που είναι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου και ενίσχυσε το Αμερικανικό δολάριο στις διεθνείς χρηματαγορές.
Στο ICE του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Brent έφθασε έως τα 71,38 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 8 Ιανουαρίου του 2020, ενώ στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκε μέχρι τα 67,88 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλό πάνω από μια διετία. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν περαιτέρω προβλέψεις των JPMorgan Chase και Goldman Sachs για μια άνοδο των τιμών στα 80 με 100 δολάρια το βαρέλι όταν η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει μετά την πανδημική κρίση. Ήδη η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει αυξηθεί πάνω από 70% από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κυμαινόταν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Όπως αναφέρουν σε εκτενή ρεπορτάζ τους ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η  εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco, του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, στην περιοχή της Ρας Τανούρα, την Κυριακή, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια απ' όπου εξάγεται πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομία. Πηγές του πρακτορείου Bloomberg μαρτυρούν πως οι προχθεσινές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολεμούν την κυβέρνηση της Υεμένης, είναι οι πιο μεγάλες που έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά δεν υπήρξαν θύματα, ούτε προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού που μάχεται τους Χούθι στην Υεμένη από το 2015. Τόσο το Ριάντ όσο και η Ουάσιγκτον θεωρούν πως οι επιθέσεις αυτές υποκινούνται από τον Ιράν. Το συμβάν αναμένεται, ωστόσο, να εντείνει υφιστάμενες ανοδικές τάσεις στις τιμές, εικάζουν αναλυτές της ING, διαβλέποντας πως μπορεί να επαναληφθεί. Από την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο έχει τονωθεί περαιτέρω στις διεθνείς αγορές ύστερα από απόφαση των κρατών-μελών του OPEC+ να μη μεταβάλουν τους περιορισμούς στην ημερήσια παραγωγή τους παρά την άνοδο των τιμών. Μόνον η Ρωσία εξαιρέθηκε από την απόφαση του OPEC+ και θα μπορεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της από τον επόμενο μήνα.
Παρά τις προβλέψεις για μια άνοδο της ζήτησης όσο εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στον ανεπτυγμένο κόσμο, η Σαουδική Αραβία μείωσε την τιμολόγηση του αργού πετρελαίου για τα φορτία που προορίζονται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συνέστησε στους παραγωγούς να είναι επιφυλακτικοί καθώς η πανδημική κρίση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί. Ως γνωστό, από τις αρχές του έτους το Βασίλειο ακολούθησε μια άκρως συντηρητική πολιτική έχοντας μειώσει την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια, με αυτήν να διαμορφώνεται στα 9.1 εκ. βαρέλια την ημέρα και τις εξαγωγές στα 6.2 εκ βαρέλια/ημέρα .Την ίδια ώρα, το Ριάντ δρομολογεί την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου καθώς δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ευρώπη ή την Κίνα ή την Αυστραλία να καρπωθούν τα οφέλη από την πράσινη ενέργεια. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια, σε μια έκταση ερήμου που είναι ανάλογη του Βελγίου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Εχθές, μετά το μεσημέρι, οι τιμές του αργού σημείωσαν σταθερή υποχώρηση με το Brent να κινείται σήμερα στα επίπεδα των $68-$69 το βαρέλι, λόγω ισχυροποίησης του Αμερικανικού δολαρίου που έβαλε σε τροχιά πώλησης όλα σχεδόν τα εμπορεύματα (commodities). Σήμερα το απόγευμα το Brent διαπραγματεύετο στα $67.83 το βαρέλι και το WTI στα $64.35. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175682/geopolitikoi-kindynoi-synthroyn-tis-times-petrelaioy-se-ypshla-epipeda-para-thn-ishyropoihsh-toy-dolarioy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr