Η νέα μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ της Motor Oil Hellas

 
12 03 2021 | 09:00

Χ. Φλουδόπουλος

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Motor Oil Hellas για το νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια που θα αντληθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (137 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας.
Η συγκεκριμένη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου.
Η αύξηση της παραγωγής λευκών "καθαρών" προϊόντων αλλά από αναβάθμιση της μονάδας που παράγει νάφθα, με μικρότερο περιθώριο. Έτσι η ΜΟΗ αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διαφορά τιμής μεταξύ της νάφθας και των "λευκών" προϊόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφτανε τις 467 χιλιάδες μετρικούς τόνους.  Αντίστοιχα, η νέα επένδυση αναμένεται να έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων.
Η διαφορά στο premium μεταξύ νάφθας και βενζίνης φτάνει τα 200 δολάρια, που σημαίνει ότι η νέα επένδυση θα προσθέσει μεικτό περιθώριο της τάξης των 200 εκατ. δολάρια, εφόσον αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της νέας επένδυσης.
Το νέο εργοστασιακό συγκρότημα αναμορφωτής νάφθας σε βενζίνη κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία Technip, με ημερομηνία παράδοσης του έργου την 3η Ιανουαρίου 2022.
Η επένδυση βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής και έχουν ήδη δαπανηθεί 120 εκατ. ευρώ (10 εκατ. το 2019 και 110 εκατ. το 2020). Εκτός από τα 137 εκατ. ευρώ του ΚΟΔ, το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης προβλέπεται να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή και πρόσθετο δανεισμό της εταιρείας.
Το ΚΟΔ
Το Ομολογιακό Δάνειο της Εταιρείας, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο που ανακοινώθηκε θα έχει συνολικό ύψος 200 εκατ. ευρώ και διάρκεια 7 ετών. Θα εκδοθούν 200 χιλιάδες άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ. Οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού δηλαδή σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές με χρήση της υπηρεσίας ΗΒΙΠ του ΧΑ.
Tο επιτόκιο και η τελική απόδοση θα προσδιοριστούν από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους, με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών (διαδικασία "Η.ΒΙ.Π.").
Η ανακοίνωση του εύρους της απόδοσης θα γίνει στις 16 Μαρτίου, ενώ η έναρξη της δημόσιας προσφοράς θα γίνει από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου, όταν και θα ανακοινωθεί η πλήρωση των προϋποθέσεων έκδοσης του ΚΟΔ, η τελική απόδοση και το επιτόκιο.
Η έναρξη της διπαραγμάτευσης των ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του ΧΑ αναμένεται για τις 25 Μαρτιου 2021.

(capital.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/h-floydopoylos-i-nea-megali-ependysi-300-ekat-eyro-tis-motor-oil-hellas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr