Grossi: Στενότερη σχέση ΕΕ-ΙΑΕΑ για Ασφαλέστερη Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας στη Μετάβαση για Μηδενικούς Ρύπους


Grossi: Στενότερη σχέση ΕΕ-ΙΑΕΑ για Ασφαλέστερη Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας στη Μετάβαση για Μηδενικούς Ρύπους
energia.gr
Τετ, 17 Μαρτίου 2021 - 10:18
Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Rafael Mariano Grossi επισήμανε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σημαντικού εταίρου και υποστηρικτή του ΙΑΕΑ, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων του με ευρωβουλευτές, ζήτησε ακόμη στενότερη συνεργασία 
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη παγκοσμίως. Ο κ. Grossi μίλησε μέσω βίντεο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνόδου της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE), της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) - για πρώτη φορά για διευθυντή του ΔΟΑΕ Στρατηγός για ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο ΙΑΕΑ είναι ένα όχημα μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιτύχει την ατζέντα της για μια ανανεωμένη πολυμέρεια και να εκπληρώσει την ατζέντα της 2030, δήλωσε ο κ. Grossi. «Πιστεύω ότι οι ευγενείς στόχοι σας για:« ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης και αντιμετώπιση των ανισοτήτων »« της νίκης στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και αποκατάσταση της σχέσης μας με τη φύση »και« οικοδόμησης συνεργασιών και συμμαχιών »θα είναι ευκολότερο να επιτευχθούν όταν εργάζεστε με, και υποστήριξη, τον ΔΟΑΕ », δήλωσε ο κ. Grossi στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
Από το 2008, η ΕΕ έχει συνεισφέρει περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 10,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, στον ΙΑΕΑ. Οι συνεισφορές ήταν καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη έργων πυρηνικής ασφάλειας, καθώς και για την τεχνική συνεργασία, για να διασφαλιστεί ότι όλα τα έθνη επωφελούνται από τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας.
Ο κ. Grossi τόνισε το εύρος των εργασιών του Οργανισμού και τη σημασία του για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. «Οι πυρηνικές τεχνικές και τεχνολογίες βοηθούν τις χώρες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους, να προστατεύσουν την υγεία τους μέσω της πυρηνικής ιατρικής σε όλο τον κόσμο», είπε. Επιπλέον, «ο ΙΑΕΑ είναι απαραίτητος παίκτης για την καταπολέμηση, για παράδειγμα, της πλαστικής ρύπανσης».
Υπό το πρίσμα της πανδημίας, ο ΙΑΕΑ ξεκίνησε το ZODIAC, μια σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη μελλοντικών εστιών νόσων που εξαπλώνονται από ζώα σε ανθρώπους. «Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που προέρχονται από πυρηνικά για την ανίχνευση ιών και αντισωμάτων σε ζώα και ανθρώπους, θα ενισχύσουμε την άμυνα των χωρών στην πρώτη γραμμή αυτών των εστιών», δήλωσε ο κ. Grossi. «Θα είναι η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στη μείωση της πιθανότητας ο κόσμος να πέσει ξανά θύμα σε μια καταστροφική πανδημία όπως το COVID-19. Βλέπουμε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να αυξάνουν τη συμβολή τους στις δραστηριότητές μας στον τομέα των πυρηνικών εφαρμογών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παροχή βιώσιμης ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα
Η τράπεζα του IAEA Low Enriched Uranium (LEU) στο Καζακστάν, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι ένα παράδειγμα μιας διεθνούς προσπάθειας στην οποία η ΕΕ έχει συμβάλει σημαντικά, με δωρεά σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η LEU Bank χρησιμεύει ως μηχανισμός έσχατης λύσης για τα κράτη μέλη σε περίπτωση διακοπής της παροχής LEU για την τροφοδότηση πυρηνικού σταθμού.
«Ο μεγαλύτερος θετικός μακροπρόθεσμος αντίκτυπος που μπορεί να έχει η πυρηνική ενέργεια είναι η παροχή ασφαλούς, σταθερού και βιώσιμου εφοδιασμού με ενέργεια χαμηλού άνθρακα», δήλωσε ο κ. Grossi. «Είναι κυρίαρχο δικαίωμα και ευθύνη κάθε χώρας να επιλέξει το δικό του ενεργειακό μείγμα και τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ επέλεξαν να συμπεριλάβουν τα πυρηνικά». Πριν από τη διάσκεψη COP25 για την κλιματική αλλαγή του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που δηλώνει την πεποίθησή του «ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων επειδή δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου και μπορεί επίσης να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη "
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Grossi είπε: «Έχουμε μια κοινή αιτία, η οποία είναι η απαλλαγή από τον άνθρακα. Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να παίξουν έναν συμβατό ρόλο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες πηγές ενέργειας που όλοι χρειαζόμαστε για την ευημερία των κοινωνιών μας και να το κάνουμε με τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον. "
Συνεργασία για την ειρήνη
Ο κ. Grossi υπογράμμισε τον ρόλο του ΙΑΕΑ στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Αναφερόμενος στο έργο του Οργανισμού στον τομέα των διασφαλίσεων και στην πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν για συνέχιση των δραστηριοτήτων επαλήθευσης και παρακολούθησης του ΙΑΕΑ, ο κ. Grossi δήλωσε ότι, «για περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο ΙΑΕΑ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων".
Μίλησε επίσης για τη συνεργασία της ΕΕ και του ΙΑΕΑ για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 2020, η ΕΕ δεσμεύτηκε 11,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Πυρηνικής Ασφάλειας του ΙΑΕΑ (NSF), ανεβάζοντας τη συνολική συνεισφορά του στο NSF σε 55 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας το τρίτο μεγαλύτερο συνεισφέροντα στο ταμείο μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το παγκόσμιο πρόγραμμα πυρηνικής ασφάλειας του ΙΑΕΑ, το οποίο παρέχει βοήθεια σε χώρες, κατόπιν αιτήματος, για την ενίσχυση των καθεστώτων πυρηνικής ασφάλειας και την αποτροπή της χρήσης πυρηνικού και ραδιενεργού υλικού από εγκληματίες, υποστηρίζεται από εθελοντικές συνεισφορές.
«Είμαστε ευγνώμονες στον Γενικό Διευθυντή του ΙΑΕΑ που κάλυψε μια ποικιλία ερωτήσεων και παρείχε σαφείς, ακριβείς και διαφανείς απαντήσεις», δήλωσε η Nathalie Loiseau, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας. «Πράγματι, το πυρηνικό είναι ένα σημαντικό θέμα και, όσον αφορά την Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας, η μη διάδοση είναι κεντρική. Υποστηρίζουμε ομόφωνα το έργο του σε αυτό το θέμα. "
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175883/grossi-stenoterh-shesh-eeiaea-gia-asfalesterh-hrhsh-ths-pyrhnikhs-energeias-sth-metavash-gia-mhdenikoys-rypoys

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr