Οι νέοι όροι της Κομισιόν για χρηματοδότηση μονάδων φυσικού αερίου - Ως το 2025 η προθεσμία για τα νέα έργα

 
23 03 2021 | 09:41
Η Ε.Ε. σκοπεύει να χαρακτηρίσει ορισμένες μονάδες φυσικού αερίου ως αποδεκτές στα πλαίσια της κλιματικής της στρατηγικής, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Ο λόγος είναι η αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών στην αρχική πρόταση που θα καθιστούσε απαγορευτική τη χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων. Η νέα πρόταση της Κομισιόν που κοινοποιήθηκε στα κράτη-μέλη το Σάββατο δέχεται τις μονάδες αερίου εφόσον παράγουν και θερμότητα, εφόσον λειτουργήσουν το αργότερο ως το 2025 και εφόσον πληρούν μια σειρά από άλλα κριτήρια.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αυτές γίνονται δεκτές εφόσον αντικαθιστούν παλαιότερες πιο ρυπογόνες μονάδες και οδηγούν σε όφελος μείωσης των ρύπων τουλάχιστον κατά 50% ανά κιλοβατώρα παραγωγής. Παράλληλα, οι εκπομπές των νέων μονάδων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 270 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και πρέπει να προβλέπεται χρήση ανανεώσιμων καυσίμων στο μέλλον, όπως το υδρογόνο.
Στην περίπτωση μονάδων που παράγουν μόνο ηλεκτρισμό ή μόνο θέρμανση, ή που δεν αντικαθιστούν παλαιότερες μονάδες, το όριο ρύπων προσδιορίζεται πιο χαμηλά, δηλαδή στα 100 γραμμάρια, πράγμα απαγορευτικό δίχως τη χρήση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα.

Η τελική μορφή των κανόνων χρηματοδότησης για νέα έργα αναμένεται να παρουσιαστεί στις 21 Απριλίου. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-neoi-oroi-tis-komision-gia-hrimatodotisi-monadon-fysikoy-aerioy-os-2025-i-prothesmia-gia-ta

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr