Φάμελλος: Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα λύσει όλα η αγορά - Χρειάζεται δικαιοσύνη στην ενεργειακή πολιτική

31 03 2021 | 11:12
Επικριτικός απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης στο σύνολο των ενεργειακών ζητημάτων δήλωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Μιλώντας σήμερα στο Power and Gas Supply Forum, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι στην κυβέρνηση δεν ακούγεται τίποτα για ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, πιο απαιτητικό, ενώ σε μια κρίσιμη στιγμή η χώρα έχει έλλειμμα στην ενεργειακή της πολιτική. 
Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2019 η προοπτική ήταν θετική, όμως έπειτα ήρθε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με τη σωτηρία της ΔΕΗ και την αύξηση των τιμολογίων, τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και την τρύπα στον ΕΛΑΠΕ, το νέο χαράτσι στις ΑΠΕ και το αναδρομικό κούρεμα, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει αναξιόπιστη στις επενδύσεις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, "τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα αρνητικά, βλέπουμε στην αγορά ηλεκτρισμού στο α΄εξάμηνο 2020 να υπάρχουν υπερκέρδη για τους προμηθευτές εν μέσω πανδημίας. Με την αγορά εξισορρόπησης πλήρωσαν εν τέλει και πολλοί από αυτούς. Το πληρώνουν ακόμα οι καταναλωτές και οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές. Έχουμε καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών και καταναλωτές που δείχνουν χρεώσεις εκτός κόστους ενέργειας ισόποσες με το κόστος ενέργειας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα λύσει όλα η αγορά". 
Σχετικά με την αγορά ΑΠΕ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι παρατηρείται υπερθέρμανση και δεν μπορεί η κοινωνία να στραφεί κατά των ΑΠΕ επειδή δεν υπάρχουν κανόνες. Επιπλέον, δήλωσε ότι η πώληση των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών είναι απώλεια εργαλείων για τη χώρα. 
Με αφορμή τα παραπάνω, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως ευκαιρία το ταμείο ανάκαμψης και κάλεσε να αξιοποιηθούν τα διδάγματα της τελευταίας διετίας. "Χρειαζόμαστε προσιτές τιμές, ενεργειακή ασφάλεια και διατήρηση υποδομών στο δημόσιο. Χρειαζόματε πλουραλισμό και όχι συγκέντρωση στην αγορά ενέργειας. Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να αξιοποιηθούν. Να διαχυθούν τα οφέλη σε όλους τους παραγωγούς ώστε να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός. Την ίδια στιγμή, ακούμε για επαναφορά του φυσικού αερίου αλλά δεν απαντούν στα μεγάλα ερωτήματα. Στην ενεργειακή πολιτική πρέπει να υπάρχουν χαρακτηριστικά δικαιοσύνης", κατέληξε.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/famellos-den-mporoyme-na-perimenoyme-na-ta-lysei-ola-i-agora-hreiazetai-dikaiosyni-stin

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr