Στο Ταμείο Ανάκαμψης η πρόταση της Εnergean για μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS στον Πρίνο


01 04 2021 | 08:03
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπήκε τελικά η πρόταση για επένδυση σε μονάδα συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).
Η επιδότηση θα ανέλθει σε περίπου 100 εκατ.ευρώ και θυμίζουμε ότι σχετική πρόταση για εγκατάσταση σε εξαντλημένους χώρους της λεκάνης του Πρίνου έχει υποβάλει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση η Energean.
Η προταση εντάσσεται στο έργο με τον γενικότερο τίτλο  "υποστήριξη πράσινης μεταποίησης και μεταφορών - ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης & αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα", ένας τομέας που χρηματοδοτειται συνολικά με 300 εκατ ευρώ (άξονας 1.3).
Εξ αυτών, τα 200 εκατομμύρια αφορούν τα κίνητρα για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, ενώ τα 100 εκατ ευρω την πρόταση για μονάδα στον Πρίνο, όπως έχει καταθέσει από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση η Energean.
Το έργο είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο, μιλώντας σε συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Ρήγας, λέγοντας ότι θα είναι το πρώτο του είδους του στη Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε επίπεδο επένδυσης υπολογίζεται ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ένα τέτοιο έργο ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια. Τότε η Energean είχε αρνηθεί να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σήμερα η Ελλάδα παράγει περίπου 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, επομένως ένα τέτοιο project θα συμβάλει προκειμένου η χώρα να μειώσει τις εκπομπές της σε CO2 κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους. Δηλαδή κατά 4%, με περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον εάν το έργο επεκταθεί.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/sto-tameio-anakampsis-i-protasi-tis-energean-gia-monada-desmeysis-kai-apothikeysis-anthraka-ccs

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr