Αύριο η short list όσων περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοί είναι οι μνηστήρες, ποιοί μένουν εκτός

 
05 04 2021 | 07:38
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αύριο πρόκειται να γίνει γνωστή η short list των «μνηστήρων» που θα περάσουν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49%.
Την λίστα θα εγκρίνει κατά την αυριανή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προκειμένου οι προεπιλεγέντες να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμπιστευτικά στοιχεία γύρω από τον διαχειριστή, τα οποία και περιλαμβάνονται στο VDR του διαγωνισμού.
Επισήμως η ΔΕΗ δεν είχε γνωστοποιήσει το «who is who» των 11 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Είχε περιοριστεί να αναφέρει ότι πρόκειται για στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.
Τελικά τα ονόματα διέρρευσαν μέσω τραπεζικών πηγών και αφορούν το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο διεθνώς, δηλαδή την Blackrock, καθώς και τα επίσης αμερικανικά funds KKR, Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners, το οποίο και εξαγόρασε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική. Την 11άδα συμπληρώνουν ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαικά funds, το γαλλικό Ardian, τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, το ιταλικό infrastructure fund F2I, η καναδική επενδυτική British Columbia Investments (ΒCI), η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid - China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power. 
Δεδομένου ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των τελευταίων συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει και με την State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, θα προξενούσε μεγάλη έκπληξη τυχόν συμπεριλήψή τους στην short list που θα ανακοινωθεί αύριο.
Στο ερώτημα τι προσελκύει όλους αυτούς τους επενδυτές, η απάντηση βρίσκεται σε όλα εκείνα τα έργα του νέου business plan του διαχειριστή, για την περίοδο 2021 – 2024 με επενδύσεις, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ.
Από το εμβληματικό project των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ, του οποίου η προκήρυξη πλησιάζει, μέχρι τη δυνατότητα πάνω στα δίκτυα να «κουμπώσουν» οπτικές ίνες, ιδανικές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ 5G, καθώς και οι επενδύσεις σε υπογειοποίηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δικτυών, προκειμένου να «σηκώσουν» τις μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταικά της νέας εποχής.
«Κλειδί» φυσικά για το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η διασφαλισμένη απόδοση που προσφέρει ο διαχειριστής, γύρω στο 7% και ο χαμηλός βαθμός ρίσκου, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται για νέα δίκτυα και εκσυγχρονισμό των παλαιών, ανακτώνται μέσα από τις ρυθμιζόμενες από τη ΡΑΕ ταρίφες, δηλαδή το τέλος διανομής δικτύου.

Κρίσιμη επίσης παράμετρος της νέας εποχής του ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει και της αποκρατικοποίησης, είναι η παράμετρος «ψηφιοποίηση». Και μάλιστα σε τρία επίπεδα, δηλαδή στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, στο δίκτυο και φυσικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες, μια διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ayrio-i-short-list-oson-pernoyn-stin-epomeni-fasi-toy-diagonismoy-gia-tin-agora-toy-49-toy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr