ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Υπάρχει συσχέτιση με σπάνιες θρομβώσεις

Πολύ σπάνια τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί ως τώρα, υποστηρίζει ο ΕΜΑ. Δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου. Τα οφέλη από το εμβόλιο είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.
ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Υπάρχει συσχέτιση με σπάνιες θρομβώσεις
Δημοσιεύθηκε: 7 Απριλίου 2021 - 17:03
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZenaca κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχει ως σπάνια παρενέργεια τη δημιουργία ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Ασφαλείας του EMA, για να καταλήξει στο συμπέρασμά της έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και συμβουλές από μια ομάδα ειδικών.
Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες της υγείας και σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο να είναι σε επιφυλακή για την πιθανότητα εμφάνισης ασυνήθιστων θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Μέχρι τώρα οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αν αναπτύξουν συμπτώματα θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων.
H Eπιτροπή Ασφαλείας επισήμανε ότι οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο και στην κοιλιά και σε αρτηρίες, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ο EMA τονίζει ότι τα περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων που έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνια και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου αντισταθμίζουν τους κινδύνους. 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2073299/ema-yparhei-syshetish-toy-emvolioy-ths-astrazeneca.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr