Εμβολιασμοί και άρση στους περιορισμούς των ταξιδιών αναθεωρούν τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ

 
Εμβολιασμοί και άρση στους περιορισμούς των ταξιδιών αναθεωρούν τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ
Προς το β' 6μηνο του 2021 προβλέπεται η ανάκαμψη
Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του προχώρησε σήμερα ο ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος λόγω των προσδοκιών ότι η πανδημία θα υποχωρήσει, παρέχοντας βοήθεια στον Οργανισμό και στους συμμάχους του στις προσπάθειές τους να στηρίξουν την αγορά.
Σύμφωνα με το Reuters, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021, ή 6,6%. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 70.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην έκθεση του, ο ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι: «Καθώς η εξάπλωση και η ένταση της πανδημίας COVID-19 αναμένεται να υποχωρήσουν με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού, οι απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης και οι περιορισμοί ταξιδιού είναι πιθανό να μειωθούν, προσφέροντας αυξημένη κινητικότητα».
Παράλληλα, μια περαιτέρω ανάκαμψη θα μπορούσε να προέλθει από κάποια χαλάρωση των περικοπών του ΟΠΕΚ +.
 
Ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του 2021
Ο ΟΠΕΚ έκανε μια μικρή ανοδική αναθεώρηση στην πρόβλεψη ζήτησης του 2021 τον περασμένο μήνα, αλλά έχει μειώσει σταθερά τις προβλέψεις από 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που αναμένεται τον Ιούλιο του 2020.
Ο Οργανισμός αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2021 σε 5,4% από 5,1%, υποθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας «περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό» στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, υποστηριζόμενη σημαντικά από άνευ προηγουμένου νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα», δήλωσε ο ΟΠΕΚ. «Η ανάκαμψη κλίνει πολύ προς το δεύτερο μισό του 2021» συμπλήρωσε.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr