Chevron: Επενδύει για πρώτη φορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

 
14 04 2021 | 08:50
Ένας ακόμη πετρελαϊκός κολοσσός, αλλά αμερικανικός αυτή τη φορά, υπέκυψε στη «γοητεία» της «πράσινης» ενέργειας.
Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Chevron Corp. και η Moreld Ocean Wind συμφώνησαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών της Ocergy Inc.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η επένδυση της Chevron Technology Ventures, -αν και δεν αποκαλύφθηκε το ύψος της-,  είναι η πρώτη της στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.  Η νέα τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς καθώς είναι η πιο ενδεδειγμένη για θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη.
«Από όσα γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη επένδυση από αμερικανική εταιρεία πετρελαίου στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Anthony Logan, ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie Ltd.
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα καταστούν σημαντικές καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ εξαρτάται όλο και περισσότερο από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, δήλωσε ο Logan. «Εάν μπορείς να τοποθετηθείς σε αυτά τα βαθύτερα νερά, είναι πιθανό να δημιουργήσεις ένα σύστημα παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που δεν είναι ευάλωτο σε περιπτώσεις χαμηλού ανέμου», δήλωσε ο Logan.
Η επένδυση θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη ενός κέντρου περιβαλλοντικής παρακολούθησης που θα συλλέγει δεδομένα και θα υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα, δήλωσε η Ocergy σε δελτίο τύπου χθες Τρίτη.  Η Moreld ανήκει στην HitecVision, έναν ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές ΑΠΕ.
Η συμφωνία της Chevron με την Ocergy δεν αποτελεί στρατηγικό άξονα για τις  ΑΠΕ, αλλά μέρος ενός σχεδίου 300 εκατ. δολαρίων ετησίως για επενδύσεις σε πρωτοποριακές τεχνολογίες (early-stage technologies) που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο μελλοντικά στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.  Ασφαλώς η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να υποβαθμίσει την core δραστηριότητά της, -και τις επιδόσεις της-, επενδύοντας επιθετικά σε άγνωστες για αυτήν business όπου δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι, βλέπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως τα βασικά προϊόντα της για το επόμενο έτος.

(newmoney.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/chevron-ependyei-gia-proti-fora-stin-yperaktia-aioliki-energeia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr