Nature Energy: Μείωση του κόστους αιολικής ενέργειας κατά 50% την επόμενη 30ετία - Διαγράμματα

 
Nature Energy: Μείωση του κόστους αιολικής ενέργειας κατά 50% την επόμενη 30ετία - Διαγράμματα
Οι μεγάλοι στρόβιλοι θα έχουν τριπλάσια χωρητικότητα, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που θα μειώσουν την ενέργεια κόστους στην ώρα ανά μεγαβάτ.
Mείωση κατά 50% αναμένεται στο κόστος της αιολικής ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Energy. Σημειώνει ότι μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.
Μάλιστα, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, που θεωρείται πιο ακριβή και λιγότερη συνηθισμένη στην αγορά, θα «δει» τις μεγαλύτερες μειώσεις και έως το 2035 θα μπορούσε να καλύψει το ¼ όλων των υπεράκτιων εξελίξεων. Οι μεγάλοι στρόβιλοι θα έχουν τριπλάσια χωρητικότητα, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που θα μειώσουν την ενέργεια κόστους στην ώρα ανά μεγαβάτ.
 
Τα κέρδη και οι εκτιμήσεις των ειδικών
Αυτά τα βελτιωμένα κόστη θα μπορούσαν να επεκτείνουν σημαντικά τα σημεία εγκατάστασης οικονομικά βιώσιμων υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 140 εμπειρογνωμόνων, το μέγεθος του στροβίλου, θα μειώσει το κόστος του ανέμου μεταξύ 37 και 49% μέχρι το 2050. Αυτό αντιπροσωπεύει 50% βελτίωση στις προοπτικές σε σύγκριση με μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015.
Οι ειδικοί προέβλεψαν τη μείωση του κόστους και στις τρεις μορφές αιολικής ενέργειας: στην ξηρά, στην υπεράκτια και στην πλωτή υπεράκτια. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο σταθερός αιολικός σταθερός πυθμένας ήταν πιθανό να δει τη μεγαλύτερη πτώση του κόστους, με διάμεσο κόστος πτώσης 49% και τα πιο αισιόδοξα σενάρια που το έβαλαν στο 64%.
Οι πλωτές υπεράκτιες πτώσεις της μέσης τιμής ήταν 40% και μέγιστη 56%. Στην ξηρά η μέση πτώση των τιμών ήταν 37% και η μέγιστη 54%. Μέχρι το 2035, το κόστος και στις τρεις κατηγορίες ενδέχεται να μειωθεί μεταξύ 38% και 53%.

4_7.jpg
 
Εφικτή εξοικονόμηση κόστους
Οι παράγοντες κόστους που συμβάλλουν στο συνολικό κόστος περιλαμβάνουν το αρχικό κόστος κεφαλαίου, το τρέχον κόστος λειτουργίας, τον παράγοντα χωρητικότητας, τη διάρκεια ζωής του έργου και το κόστος χρηματοδότησης. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αναμένονταν εξοικονόμηση και στις πέντε κατηγορίες.
Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι το μέγεθος του στροβίλου θα ήταν «βασικός παράγοντας» της μείωσης του κόστους.
Σύμφωνα με τον Ryan Wiser, ανώτερος επιστήμονας στο Berkeley Lab δήλωσε ότι ο ενεργειακός τομέας χρειάζεται μια τρέχουσα αξιολόγηση. «Είναι σημαντικό να αποσαφηνίζονται σημαντικές αβεβαιότητες. Αναλυτές, επενδυτές, σχεδιαστές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφεύγουν ξεπερασμένες υποθέσεις και προβλέψεις».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η παγκόσμια αιολική ικανότητα ήταν τριπλάσια την τελευταία 10ετία, με την ξηρά σε θέση πρωτιάς (699 GW). Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα προσπεράσουν τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο με εγκατεστημένη χωρητικότητα το 2024.

10_4.jpg
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr