Σε κλοιό παραμένει η αγορά καυσίμων – Στο -30% η κατανάλωση καυσίμων κίνησης – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το θέρμανσης

 
07 05 2021 | 09:03
Στο σοβαρό πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία στην αγορά καυσίμων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, χθες ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Α. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο όμιλος να ενισχύσει και άλλες δραστηριότητες ώστε να απεξαρτηθεί από την κυκλικότητα της αγοράς του πετρελαίου που επηρεάζει την κερδοφορία. 
Ειδικά για την κατανάλωση καυσίμων, τα μεγέθη στα οποία αναφέρθηκε ο CEO των ΕΛΠΕ είναι χαρακτηριστικά:
Για τα αεροπορικά καύσιμα η μείωση έφτασε εν μέσω πανδημίας το 80%
Για τα καύσιμα κίνησης η μείωση έφτασε στο 30%, ενώ παρά το γεγονός ότι στους δρόμους φαίνεται να υπάρχει αύξηση της κίνησης, εντούτοις δεν έχει ακόμη ανακάμψει η κατανάλωση.
Εκεί που φαίνεται ότι η αγορά έχει διαφοροποιηθεί πλήρως σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι λίγα χρόνια πριν είναι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η διαχρονική μείωση της κατανάλωσης του θέρμανσης τα τελευταία χρόνια φτάνει στο 50% και έρχεται ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από το φυσικό αέριο αλλά και από τον ηλεκτρισμό. Πρόκειται δηλαδή για μόνιμη αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά που δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί σημαντικά. 
Τέλος, μακροπρόθεσμες αλλαγές συντελούνται και στα καύσιμα κίνησης, όπου σταδιακά εισερχόμαστε στην επιδοτούμενη λογική της υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων από την ηλεκτροκίνηση και το cng.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη πρόκειται για σημάδια τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν από τη βιομηχανία διύλισης, ούτως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων σε κάποια χρόνια από σήμερα. 

Σημειώνεται ότι ο πρώτος πυλώνας του περίφημου πλάνου Vision 2025 που ανακοινώθηκε χθες από τον όμιλο αφορά ακριβώς στα καύσιμα και στην περιβαλλοντική τους αναβάθμιση με βελτίωση το αποτυπώματος, εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο και η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και τα βιοκαύσιμα. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/se-kloio-paramenei-i-agora-kaysimon-sto-30-i-katanalosi-kaysimon-kinisis-dysoiones-oi 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr