Οι εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν 8,5% στην Κύπρο το 2020

 
07 05 2021 | 13:26
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, άνθρακας, τύρφη και φυσικό αέριο) μειώθηκαν σημαντικά κατά 10% στην ΕΕ το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην Κύπρο η μείωση ήταν 8,5%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές μειώθηκαν το 2020 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα (18,7%, η Ελλάδα αναλογεί στο 2,0% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Εσθονία (18,1%), το Λουξεμβούργο (17,9%), την Ισπανία (16,2%) και Δανία (14,8%).
Οι χαμηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (1,0%), την Ουγγαρία (1,7%), την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (και οι δύο 2,6%).
Στην Κύπρο η μείωση ήταν 8,5% (η Κύπρος αποτελεί το 0,2% του συνόλου των ευρωπαϊκών εκπομπών)
Το 2020, παρατηρήθηκε μια σαφής μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (σκληρός άνθρακας, λιγνίτης, σχιστολιθικό πετρέλαιο και άμμος πετρελαίου, προϊόντα πετρελαίου και πετρέλαιο και φυσικό αέριο) σε όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν για όλους τους τύπους άνθρακα.
Η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου επίσης μειώθηκε σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε μόνο σε δεκαπέντε κράτη μέλη και αυξήθηκε ή παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο στα δώδεκα άλλα.

Αντίθετα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ειδικά αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά (> 80 Terawatt ώρες περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-ekpompes-co2-apo-orykta-kaysima-meiothikan-85-stin-kypro-2020

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr