Την Πέμπτη στο Μαξίμου ο Ζάεφ - Μπαίνουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου


10 05 2021 | 09:51
Την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει την Πέμπτη ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του.
Το “μενού” της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 54 χλμ., θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του. Για το ελληνικό τμήμα θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 51,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το τμήμα του αγωγού στη Β. Μακεδονία, μήκους 110 χλμ., θα αναπτυχθεί από την NER, κρατική ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας, η οποία θα αναλάβει και τη λειτουργία του.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τον αγωγό τη NER τον Οκτώβριο του 2016. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας αποδίδει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο έργο, καθώς εκτιμά ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των τιμών ενέργειας και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας ανέλαβε, σε συνεργασία με τη NER, να καταθέσει στην EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αίτημα για τη χρηματοδότηση του έργου. 
Η σχετική επιφυλακτικότητα του ΔΕΣΦΑ
Πάντως, όπως έγραψε τον προηγούμενο μήνα το energypress, ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο με δεδομένο και το αρνητικό ιστορικό που υπάρχει με τον πετρελαιαγωγό μεταξύ των δυο κρατών. 
Η σχετική επιφαλακτικότητα του ΔΕΣΦΑ αποτυπώνεται και στη μετάθεση της ημερομηνίας υλοποίησης του έργου στο  δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ (2021-2030), το οποίο εγκρίθηκε και από τη ΡΑΕ, που πλέον τοποθετείται στον Ιούνιο 2024.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το market test που είναι πιθανό να διενεργηθεί μέσα στο καλοκαίρι θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου.  
Πλούσια η ενεργειακή ατζέντα
Πέραν του διασυνδετήριου αγωγού, η ενεργειακή ατζέντα αναμένεται να είναι πλούσια στις επαφές που θα έχουν οι κυβερνήσεις των δυο κρατών με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας υπό τον Ζάεφ, καθώς οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας και Β. Μακεδονίας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. 
Δεν έχει περάσει, εξάλλου, πολύς καιρός από όταν η DAMCO Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψε με την Εταιρεία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας AD ESM συμφωνία για τη συμμετοχή της δεύτερης με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Το ΥΠΕΝ ενέκρινε πρόσφατα τους περιβαλλοντικούς όρους για το εν λόγω έργων και αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας και η επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι. Επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση της τελικής επενδυτικής αποφάσης, με τα έργα να αναμένεται ότι θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Πάντως, ο ουρανός δεν είναι ανέφελος σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια που έχουν ανακύψει σε σχέση με την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού μεταξύ Θεσσαλονίκης και των εγκαταστάσεων της ΟΚΤΑ, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στα Σκόπια.
Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν στις επαφές μεταξύ των δυο μερών θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν το “άνοιγμα” που σχεδιάζει η ΔΕΗ στις γειτονικές αγορές.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/tin-pempti-sto-maximoy-o-zaef-mpainoyn-oi-ypografes-gia-ton-agogo-fysikoy-aerioy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr