16 Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών – Σεπτέμβριο οι εξελίξεις για την Εμπορίας

 
18 05 2021 | 08:31
H μοναδική ενεργειακή αποκρατικοποίηση, η οποία προχωρά απρόσκοπτα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Για τη συγκεκριμένη πώληση μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στον προσδιορισμό της ημερομηνίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, για τις 16 Ιουλίου. 
Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:
  1. EP INVESTMENT ADVISORS
  2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
  3. ITALGAS SpA
  4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
  5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
  6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd
Αντίθετα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το Ταμείο αποφάσισε για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας να αναστείλει τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη του 3ου τριμήνου του 2021, οπότε και θα ενημερώσει τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. 
Όπως έχει γίνει γνωστό η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παγώσει εξαιτίας της δικαστικής εκκρεμότητας για την τιμολόγηση της ELFE. Η πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων έχει αμφισβητήσει και έχει δικαιωθεί πρωτοδίκως, τον τρόπο τιμολόγησης της διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα ELFE υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2010 – 2015 αγόραζαν αέριο τιμολογούμενο με ρήτρα υπολογισμού βασισμένη στο πετρέλαιο. Η πρωτόδικη απόφαση έχει δικαιώσει την ELFE επιδικάζοντας 61 εκατ. ευρώ ωστόσο τόσο η ΔΕΠΑ όσο και τα Λιπάσματα έχουν προσφύγει κατά της απόφασης με την εκδίκαση των εφέσεων να έχει προσδιοριστεί για το Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που δικαιωθεί εκ νέου η ELFE τότε ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές διεκδικήσεις και άλλων πελατών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενδεχόμενες νέες υποχρεώσεις ύψους 1 δις. ευρώ που μπορούν να ανακύψουν για τη ΔΕΠΑ. 
Στο διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς καθώς και ξένα σχήματα: 
  1. C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου)
  2. MET HOLDING AG
  3. SHELL GAS B.V.
  4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
  5. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
  6. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.
  7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E

 ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/16-ioylioy-oi-desmeytikes-prosfores-gia-ti-depa-ypodomon-septemvrio-oi-exelixeis-gia-tin

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr