Διατηρεί τον έλεγχο της διοίκησης των ΕΛΠΕ το Δημόσιο

ο Δημόσιο θα ορίζει τέσσερα από τα 11 μέλη του Δ.Σ. και τρία η πλευρά του ομίλου Λάτση με συναπόφαση. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη συμπληρώνουν το παζλ. Η διοίκηση θα αποφασίζει για το θέμα των εργαζομένων. Στις 28 Μαΐου η νέα Γενική Συνέλευση.
Διατηρεί τον έλεγχο της διοίκησης των ΕΛΠΕ το Δημόσιο
Δημοσιεύθηκε: 20 Μαΐου 2021 - 15:12
Τελ. Ενημ.: 20 Μαΐου 2021 - 16:37
Διατηρείται ο έλεγχος του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ., σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αφήνεται να ρυθμισθεί από τη διοίκησή της.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το ελληνικό δημόσιο θα ορίζει τα 4 από τα συνολικά 11 μέλη του Δ.Σ., τα τρία θα προέρχονται από την Paneuropean, συμφερόντων Λάτση, και τα υπόλοιπα θα πληρούν τα κριτήρια των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών. Για τον ορισμό των 4 συν 3 μελών (δημόσιο και Λάτσης) θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, όπως προέβλεπε και η Συμφωνία Μετόχων του 2003.
Οι διαχειριστικές και νομικές ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ, ως θεματοφύλακα των μετοχικών δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στην ΕΛ.ΠΕ., φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψη για το αίτημα που υπέβαλε προκειμένου να αναβληθεί η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας για τις 28 Μαΐου.
Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η αναβολή ζητήθηκε ειδικά για τα δύο θέματα της αλλαγής του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. και την έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που επρόκειτο να έρθουν προς ψήφιση από τη γενική συνέλευση, η οποία μάλιστα είχε απαρτία με το υψηλό ποσοστό του 88,95% των μετόχων.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ., με τις προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού, στο πλαίσιο του Ν.4706/20, τα μέλη της διοίκησης θα εκλέγονταν πλέον από τη γενική συνέλευση, καταργώντας το δικαίωμα των μετόχων και κυρίως της πλευράς του δημοσίου να ορίζει μέλη, και ταυτόχρονα θα ήρετο και η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, ο προβληματισμός του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς και ενισχύθηκε από το γεγονός ότι μια άλλη εισηγμένη εταιρεία, με σημαντική παρουσία του δημοσίου, η ΔEΗ, θα εναρμονισθεί με τις επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης, στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλεί για τις 4 Ιουνίου, χωρίς να καταργεί τη συμμετοχή εργαζομένων στη διοίκησή της.
Επιπλέον και η κυβέρνηση, διά στόματος Χρ. Σταϊκούρα, φάνηκε ότι υπαναχωρεί ως προς την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, στην κόντρα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή για την ΕΛ.ΠΕ. έκλεισε τη δευτερολογία του με την πρόσκληση προς τη διοίκηση της εταιρείας να επανεξετάσει τη με σύννομο τρόπο ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων. Μένει να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή.
Τις ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ έθεσε με εξώδικό του προς το Ταμείο το σωματείο εργαζομένων της ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ), αιτιολογώντας με νομικά επιχειρήματα την ανάγκη διατήρησης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία.
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΕΕΠ Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, σχολιάζοντας στο Euro2day.gr, το αίτημα αναβολής που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασε την άποψη ότι «έπραξε πολύ φρόνιμα, διότι είναι σύνθετα τα θέματα που ήρθαν προς συζήτηση στη γενική συνέλευση. Δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται. Η επίκληση της ανάγκης ύπαρξης ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στο Δ.Σ. δεν αρκεί για την κατάργηση του δικαιώματος των μετόχων να ορίζουν απευθείας τα υπόλοιπα μέλη». Ο κ. Τοκατλίδης χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο βήμα» το να πάει το ΤΑΙΠΕΔ στη γενική συνέλευση ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου. «Είναι πολύ σωστό ότι δεν βιάστηκε να ψηφίσει υπό μεγάλη πίεση και σπουδή».
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΠΕ., η παρέμβαση ΤΑΙΠΕΔ δεν δημιουργεί θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρες οι επιλογές

«Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕΕΛΠΕ +0,98% επιβεβαιώνει τη βάσιμη κριτική που έχουμε ασκήσει, πολιτικά κόμματα και εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕΕΛΠΕ +0,98%, απέναντι στην πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα αλλά και περιουσία του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Αποδεικνύει παράλληλα, την προχειρότητα των επιλογών της διοίκησης του Ομίλου και των πολιτικών προϊσταμένων, των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και το δίκαιο των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Μετά τη σημερινή αναβολή της συνέλευσης, μοναδική και επείγουσα υποχρέωση της κυβέρνησης παραμένει η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕΕΛΠΕ +0,98% καθώς και της εκπροσώπησης των εργαζομένων, όπως είχε διατυπωθεί και κατοχυρωθεί στη συμφωνία των μετόχων του 2003. Καμία καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται.

 

* Δείτε την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2079672/diathrei-ton-elegho-ths-dioikhshs-ton-elpe-to-dhmo.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr