ΔΕΔΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη έργων φυσικού αερίου σε 7 ακόμη πόλεις σε Στερεά και Κ. Μακεδονία


24 05 2021 | 09:27
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανακήρυξη αναδόχων στους διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την κατασκευή δικτύων διανομής αερίου σε 7 ακόμη πόλεις, από τις 34 που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών. Κατά συνέπεια, εντός του διμήνου Ιούλιος-Αύγουστος, εκτιμάται πως τα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης και στα συγκεκριμένα αστικά κέντρα. 
Οι πόλεις αυτές είναι η Λαμία, η Θήβα και η Χαλκίδα από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη και ο Δήμος Αλεξάνδρειας στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, σε όλες τις παραπάνω περιοχές υπάρχουν ήδη δίκτυα διανομής, τα οποία διέρχονται από τις κεντρικότερες οδούς και πρόκειται να επεκταθούν από τις κατασκευαστικές εργασίες που δρομολογούνται, ώστε να καλύπτουν πλέον το σύνολο των αστικών ιστών. 
Έτσι, στην περίπτωση της Λαμίας έχει ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος από τον σχετικό διαγωνισμό, με συνέπεια να απομένει μόνο ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να υπογραφεί η σύμβαση και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Στις υπόλοιπες 6 πόλεις έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, ενώ σύντομα εκπνέει το 10ήμερο υποβολής ενστάσεων, ώστε στη συνέχεια και τα έργα αυτά να «οδεύσουν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Έγκαιρη ολοκλήρωση
Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των δικτύων στις δύο Περιφέρειες συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η έναρξη των εργασιών μέσα στο καλοκαίρι σημαίνει πως και σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως η ΔΕΔΑ θα κερδίσει τη «μάχη με τον χρόνο», όσον αφορά  την ολοκλήρωση των δικτύων. Κι αυτό γιατί τα δίκτυα θα πρέπει να είναι έτοιμα το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2023, με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου. 
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, σε Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα πρόκειται να αναπτυχθούν περίπου 231 χιλιόμετρα δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, έως το τέλος του 2023. Η ΔΕΔΑ εκτιμά ότι, χάρις σε αυτές τις υποδομές, σε ορίζοντα 5ετίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 14.800 καταναλωτές. Από αυτούς, περίπου οι 14.000 προβλέπεται να είναι οικιακές συνδέσεις και 870 εμπορικές, ενώ κατ' ελάχιστον 7 βιομηχανίες της περιοχής θα αξιοποιούν έως το 2025 το φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. 
Όσον αφορά τις 4 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΕΔΑ προγραμματίζει την κατασκευή 250 περίπου χιλιομέτρων δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω των οποίων έως το 2025 θα συνδεθούν στο φυσικού αέριο κατ' ελάχιστο 9.500 καταναλωτές. Οι καταναλωτές αυτοί επιμερίζονται σε 9 βιομηχανίες, 1.400 επιχειρήσεις και πάνω από 8.000 νοικοκυριά. 
(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/deda-antistrofi-metrisi-gia-tin-enarxi-ergon-fysikoy-aerioy-se-7-akomi-poleis-se-sterea-kai-k

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr