Αθ. Καλαϊτζόγλου: Ολο το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ

 
31 05 2021 | 09:06
Με νέα ταυτότητα και δομή από το 2022 ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης και να ανταποκριθεί στα κριτήρια ESG, διεκδικώντας θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται πλέον προς εταιρίες που ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια.
Στα τέλη του έτους, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής, θα υποβληθεί προς έγκριση σε γενική συνέλευση μετόχων η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για τον δομικό μετασχηματισμό του ομίλου, την οποία παρουσιάζει το Euro2day.gr.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα ενδεικτική πρόταση, στην κορυφή θα βρίσκεται εταιρία Holding, η μετεξέλιξη της σημερινής ΕΛ.ΠΕ., με τα μετοχικά μερίδια όλων των εταίρων της, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα πλαισιώνεται από δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPVs), για τα έργα ψηφιακής καινοτομίας και τη χρηματοοικονομική διαχείριση του ομίλου. Η επωνυμία της Holding θα αντανακλά, και με νέο λογότυπο, τις καινούριες κατευθύνσεις του ομίλου.
Υπό την Holding θα είναι, από την μία πλευρά, τέσσερις βασικές θυγατρικές για τις δραστηριότητες των πετρελαιοειδών. Η ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. Διύλιση, Εφοδιασμός και Πωλήσεις, Πετροχημικά, με απόσχιση και εισφορά σε αυτήν των συναφών δραστηριοτήτων μέσω του Ν.4172/13. Την εμπορία θα καλύπτουν, η ΕΚΟ Εγχώρια Εμπορία και η ΕΚΟ Διεθνής Εμπορία. Στην τελευταία θα υπάγονται οι διεθνείς θυγατρικές. Η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων θα στεγασθεί στην ΕΛ.ΠΕ. Upstream E&P, που θα έχει επιμέρους SPVs, στις οποίες θα μεταφερθούν οι συμμετοχές και δραστηριότητες ανά περιοχή ενδιαφέροντος.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Ενέργεια, όπως χαρακτηρίζεται ο δεύτερος, «πράσινος», πυλώνας του χαρτοφυλακίου του ομίλου, θα σηματοδοτείται, καταρχήν, με δύο βασικές εταιρίες. Τη σημερινή ΕΛ.ΠΕ. Ανανεώσιμες, για τα έργα ΑΠΕ, η οποία βαίνει προς μετονομασία ως προς το πρώτο συστατικό της υφιστάμενης επωνυμίας, και θα πλαισιώνεται, επίσης, από SPVs. Και την Elpedison JV, που θα στεγάσει τις δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, συμπεριλαμβανομένου και του 35% που κατέχει η ΕΛ.ΠΕ. στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία διεκδικεί σε κοινοπραξία με την Edison. Προβλέπεται και ένα ακόμη, υπό διαμόρφωση, εταιρικό σχήμα, το οποίο θα αφορά συμμετοχές σε υποδομές φυσικού αερίου, στεγάζοντας σε πρώτη φάση τις αντίστοιχες στη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, στόχος είναι ο όμιλος να αποκτήσει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, με δύο άξονες. Την παραδοσιακή δραστηριότητα του, τα πετρελαιοειδή, με βελτίωση και ενδυνάμωση, καθώς δεν προβλέπεται να φύγουν από το προσκήνιο, αλλά με πιο καθαρή μορφή θα διατηρηθούν για πολλές δεκαετίες ακόμη. Τη Νέα Ενέργεια, με περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, προσαρμογή στις εξελίξεις νέων τεχνολογιών και την προσφορά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων:
  • Μετάβαση της διύλισης στο μπλε υδρογόνο και υλοποίηση πιλοτικών έργων για πράσινο υδρογόνο.
  • Καθετοποίηση της παραγωγής πετροχημικών με παραγωγή βιομηχανικών α’ υλών, έργο το οποίο ξεκινά άμεσα.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου.
  • Ανάπτυξη δικτύου και υποδομών για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μέσω των υφιστάμενων πρατηρίων, αλλά και άλλων συνεργασιών.
  • Ανάπτυξη πάνω από 2 GW ΑΠΕ στα τέλη της δεκαετίας. Αρχικά, με αιολικά και φωτοβολταϊκά και μεσοπρόθεσμα με offshore αιολικά, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο. Για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, αλλά και δυνατότητα συμπράξεων, με διάθεση μετοχικών μεριδίων, για Joint Ventures.
Τα νέα δεδομένα, με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, τις τιμές του CO2 και το ESG, υπαγορεύουν, κατά τον κ. Σιάμισιη, αυξημένη ταχύτητα προσαρμογής του ομίλου. Έτσι, έχει τεθεί ως στόχος η μείωση κατά 50% των εκπομπών ρύπων CO2 ως το 2030 και ουδετερότητα το 2050. Σήμερα ο όμιλος επιβαρύνεται με 4,2 εκατ. τόνους εκπομπές ρύπων, που συνεπάγονται ετήσια επιβάρυνση περί τα 250-300 εκατ. ευρώ.
Αλλά και το ESG συνιστά ένα ακόμη κριτήριο για τον μετασχηματισμό της ΕΛ.ΠΕ. Οι επενδυτές αρνούνται πλέον, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, να τοποθετούν κεφάλαια σε εταιρίες με ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, έλκονται από αυτές που παρουσιάζουν αξιόλογες επιδόσεις στους δείκτες ESG. Τα στοχευμένα σε ESG θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια από 0,5 τρισ. δολ. το 2012, υπολογίζονται σε 1,4 τρισ. δολ. το 2020, ενώ τα βιώσιμα ομόλογα από 5 δισ. δολ. το 2012 ανήλθαν σε 400 δισ. δολ. το 2020.

(euro2day.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ath-kalaitzogloy-olo-shedio-metashimatismoy-ton-elpe

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr