Οι 4 πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της MOTOR OIL με στόχο την ενεργειακή μετάβαση

Του Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου
Οι 4 πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της MOTOR OIL με στόχο την ενεργειακή μετάβαση
04 06 2021 | 17:10
Η στρατηγική του Ομίλου Motor Oil αποσκοπεί στην επίτευξη τριών παράλληλων στόχων. Πρώτον να παραμείνει η Motor Oil ηγέτιδα εταιρία στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζοντας να στηρίζει την ελληνική οικονομία με εξαγωγές σε πάνω από 45 χώρες, χιλιάδες εργαζόμενους και συνεχείς νέες επενδύσεις καλύπτοντας παράλληλα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. Δεύτερον, να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας και τρίτον να πετύχει τα παραπάνω με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, συνεχίζοντας να επιδεικνύει την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζουν τον όμιλο από την αρχή της ύπαρξης του. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έχοντας ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση και την ελαχιστοστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  των δράσεών του.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες του Ομίλου επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες. 
Πρώτος πυλώνας: Συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό. 
Παράλληλα με τις σημαντικότατες επενδύσεις σε νέα και πιο προηγμένα προϊόντα, ήδη υλοποιούνται σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας του Διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, ενός από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης. 
Η Motor Oil εγκαθιστά στις εγκαταστάσεις της φωτοβολταϊκές συστοιχίες, καθώς και μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Έχει προβεί σε ανάπτυξη συστημάτων για την αδρανοποίηση και επεξεργασία των παραγόμενων αποβλήτων. Παράλληλα, εφαρμόζει έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο Διυλιστήριο, όσο και στις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, ενώ σχεδιάζει και αξιολογεί έργα που σχετίζονται με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. 
Δεύτερος πυλώνας: Κινητικότητα (mobility) και νέες τεχνολογίες. 
Σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και, αργότερα, διανομή υδρογόνου. Στον ίδιο χώρο θα παρέχονται υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων προς τον καταναλωτή. Η επέκταση του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων καθώς και η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των πρατηρίων θα παραμείνουν προτεραιότητες του Ομίλου Motor Oil. 
Τρίτος πυλώνας: Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Προβλέποντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η Motor Oil επεκτείνει την παρουσία της στην παραγωγή, στις υποδομές και στην προμήθεια ηλεκτρισμού. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Όμιλος έχει αναπτύξει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο συνεχώς διευρύνεται. Ενώ προχωράμε σε μια σειρά  επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παράλληλα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας στην προμήθεια ηλεκτρισμού και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής εξοικονόμησης.
Στον τομέα του φυσικού αερίου και καθώς διευρύνεται η εμπορική μας δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, σχεδιάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου. 
Τέταρτος πυλώνας: Ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα.
Ο Όμιλος μελετά σε λεπτομέρεια την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα, έχει σχεδιάσει δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Επίσης, ο Όμιλος δραστηριοποιείται σημαντικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Ήδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη, ενώ έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες. 
Για τον Όμιλο Motor Oil η βιώσιμη ανάπτυξη ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Το στρατηγικό πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση που έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται στηρίζει απόλυτα τη θέση της Motor Oil ως ηγέτιδας στον ενεργειακό χώρο στοχεύοντας σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.

*Ο Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου είναι Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου Motor Oil 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-4-pylones-toy-stratigikoy-shediasmoy-tis-motor-oil-me-stoho-tin-energeiaki-metavasi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr