Πιο Τολμηροί οι Στόχοι του Υπό Διαμόρφωση Νέου Κλιματικού Νόμου


Πιο Τολμηροί οι Στόχοι του Υπό Διαμόρφωση Νέου Κλιματικού Νόμου
Πιο Τολμηροί οι Στόχοι του Υπό Διαμόρφωση Νέου Κλιματικού Νόμου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 15 Ιουνίου 2021 - 08:30
Οι κλιματικοί νόμοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών χωρών το τελευταίο διάστημα. Δώδεκα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη κλιματικό νόμο, ενώ τέσσερα κράτη μέλη βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα η παρουσίαση του κλιματικού νόμου θα γίνει σύντομα. Μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο τόνισε πως η χώρα μας υποστηρίζει έμπρακτα το νέο στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ενώ υπενθύμισε 
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
 
ότι έχει ήδη θέσει στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 56% έως το 2030, σε σχέση με το 2005.
Η πρώτη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κατέληξε σε συμφωνία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ακολούθησε η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για τη δημιουργία του κλιματικού νόμου. Να σημειωθεί πως έπειτα από πρωτοβουλία της WWF- Vouliwatch -στην οποία συμμετέχουν 13 οργανώσεις- τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο το προσχέδιο πρότασης για την δημιουργία κλιματικού νόμου στην Ελλάδα. Βασικά σημεία της πρωτοβουλίας είναι: η δημιουργία ενός νόμου που να υπηρετεί το στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου νόμου που να ορίζει τους πολίτες πρωταγωνιστές, με πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες. Να σημειωθεί πως στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση στη Ελληνική Βουλή, με αναλυτές να εκτιμούν πως υπάρχει το πλαίσιο διακομματικής συμφωνίας. Μιλώντας σε εκδήλωση για το νέο κλιματικό νόμο, πριν λίγες ημέρες, ο αναλυτής πολιτικής, συνιδρυτής του Green Tank κ. Νικόλαος Μάντζαρης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ενδιάμεσοι στόχοι για το 2030 και το 2040 όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο, ώστε να μην υπάρχει αδράνεια, να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία και να υπάρχει επενδυτική βεβαιότητα.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να επιδιώξει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος παγκοσμίως αλλά και να μετατραπεί σε μια κλιματικά ανθεκτική περιοχή με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για όλους!» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Πέτρος Κόκκαλης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτίμησε πως «ανεξάρτητα από τα σενάρια που διατυπώνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την επιτυχία που επιτυγχάνεται με τις προσπάθειες μετριασμού, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αυξηθούν λόγω της ετεροχρονισμένης επίδρασης των προηγούμενων αλλά και των τρεχόντων εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου». Καταλήγοντας πως «η μόνη μας επιλογή είναι να λάβουμε μέτρα προσαρμογής για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».
Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησαν ένα νέο νόμο της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα, παρόμοιο με τον νόμο για το κλίμα. Το αίτημα διατυπώθηκε σε ψήφισμα που ενέκριναν τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία. Σε σχετική συζήτηση μάλιστα διατυπώθηκε η εκτίμηση πως περίπου ένα από τα συνολικά οκτώ εκατομμύρια είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Η στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα επιδιώκει να διασφαλίσει ότι έως το 2050 τα παγκόσμια οικοσυστήματα «θα προστατευτούν επαρκώς». Το ψήφισμα υποστηρίζει δεσμευτικούς στόχους για την αστική βιοποικιλότητα και αναφέρει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν 20 δισ. ευρώ ετησίως για δράσεις για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης μια συμφωνία τύπου «συμφωνίας Παρισιού» για τη βιοποικιλότητα στην προσεχή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο, η οποία θα θέσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες για τη βιοποικιλότητα για το 2030.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/178619/pio-tolmhroi-oi-stohoi-toy-ypo-diamorfosh-neoy-klimatikoy-nomoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr