Οι 3 λόγοι που η ΜΟΗ μπαίνει στη μονάδα της Κομοτηνής – Η καθετοποίηση, η διαφοροποίηση και ο ρόλος του FSRU

15 06 2021 | 08:43
Την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ομίλου της ΜΟΗ στην αγορά ηλεκτρισμού σηματοδοτεί η απόφαση για συμμετοχή με ποσοστό 50% στη νέα μονάδα ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο ισχύος 877MW που θα κατασκευαστεί από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή. Η απόφαση της ΜΟΗ, πάντως υπαγορεύεται από τρεις σημαντικούς λόγους, που εξηγούν και την κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. 
Πιο συγκεκριμένα, καταρχάς η ΜΟΗ με την συμμετοχή της στο πρότζεκτ ενισχύει τη διαφοροποίηση του ομίλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εντείνει τις επενδύσεις του και σε άλλους τομείς πλην των κατεξοχήν διυλιστηριακών δραστηριοτήτων. Η διεύρυνση του ενεργειακού αποτυπώματος θεωρείται αναγκαία υπό το πρίσμα της ενεργειακής μετάβασης, που μεσομακροπρόθεσμα θα περιορίσει το ρόλο των υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται μια ευρύτερη τάση για μετατροπή των πετρελαϊκών ομίλων σε ενεργειακούς με παρουσία σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων. 
Επίσης η συμμετοχή της Motor Oil σε ακόμη μια μονάδα ηλεκτρισμού πέραν της Κόρινθος Power, στην οποία μετέχει με μερίδιο 35%, αναμένεται να ενισχύσει την καθετοποίηση του ομίλου στην αγορά ηλεκτρισμού. Άλλωστε η ΜΟΗ δραστηριοποιείται στην αγορά προμήθειας μέσω της NRG που εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη και αύξηση μεριδίων αγοράς. Με την απόκτηση μεριδίου 50% στη νέα μονάδα ισχύος 877MW η ΜΟΗ ενισχύει την παρουσία της στην παραγωγή ηλεκτρισμού και δημιουργεί περαιτέρω δυνατότητες εμπορικών συνεργειών.
Εξάλλου η κίνηση της ΜΟΗ να εισέλθει στη μονάδα της Κομοτηνής, δημιουργεί εν δυνάμει συνέργειες με το project που προωθεί ο όμιλος για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο, τη  Διώρυγα Gas, project. Ειδικότερα, η ΜΟΗ δημιουργεί με τη συμμετοχή της στη μονάδα της Κομοτηνής δυνητικά υψηλούς όγκους διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μπορούν να εισάγονται μέσα από το νέο FSRU. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν τον όμιλο της ΜΟΗ να συζητά το ενδεχόμενο να εισέλθει ως μέτοχος και σε άλλες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο με την ίδια ακριβώς τη στόχευση. 
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για συμμετοχή στην επένδυση κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή αποτελεί ακόμη μία κίνηση περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου της ΜΟΗ στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. 
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-3-logoi-poy-i-moi-mpainei-sti-monada-tis-komotinis-i-kathetopoiisi-i-diaforopoiisi-kai-o

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr