industriALL EUROPE Μήνυμα Αλληλεγγύης "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ μηνύματος αλληλεγγύης Γενικού Γραμματέα INDUSTRIALL EUROPE

Βρυξέλες, 15 Ιουνίου 2021

Προς

Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεταλλεργατών (ΠΟΕΜ), Υπόψη : Προέδρου Δημήτρη Τσόκα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ ) , Υπόψη : Προέδρου Παναγιώτη Κοντουσιάδη

Αγαπητοί Συνάδελφοι , Αγαπητοί Σύντροφοι ,

Θέμα : Απαράδεκτος εργασιακός Νόμος προτείνεται στην Ελλάδα

Εξεπλάγην όταν έμαθα τι αλλαγές προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με πρόταση της προς το Κοινοβούλιο. Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας έπρεπε να περάσουν μια δεκαετία δυσκολιών με μειωμένη αγοραστική δύναμη και με επισφαλή απασχόληση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Την ίδια περίοδο, οι αποδοχές των εργαζομένων που καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις μειώθηκαν δραματικά. Όλες αυτές οι αλλαγές υποστηρίχθηκαν ή ακόμη και υποκινήθηκαν από την τρόικα της ΕΕ παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η πρωτοβουλία της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μόνο δυσκολία θα προσθέσει σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση και πρέπει να απορριφθεί από το Κοινοβούλιο. Έρχονται σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τον οποίο έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, έρχονται σε σύγκρουση με το πνεύμα της Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής που οργανώθηκε στο Πόρτο μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Σε μια εποχή που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων, συζητούν τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών για να κατανεμηθεί η απασχόληση πιο δίκαια, η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της 8ωρης απασχόλησης την ημέρα και ανοίγει την 10ωρη . Αυτό θα γυρίσει πίσω το ρολόι πολλές δεκαετίες και θα αντιστρέψει σκληρούς αγώνες συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τα μέλη τους. Επιπλέον οι υπερωρίες θα διαταράξουν τη ζωή των εργαζομένων και θα οδηγήσουν σε εξάντληση (burnout).

Το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα θεμελιώδες συνδικαλιστικό δικαίωμα και ένα ανθρώπινο δικαίωμα που δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Αυστηρότεροι κανόνες για το πώς θα αναλάβουμε συνδικαλιστική δράση θα παραβιάσουν αρχές που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες ως βασικές για τη λειτουργία ενός κοινωνικού μοντέλου.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία -IndustriAll Europe- στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων σε αυτήν την τεταμένη κατάσταση. Καταλαβαίνουμε πλήρως τις διαμαρτυρίες σας και καλούμε τους υπεύθυνους στην Ελλάδα να σεβαστούν τον κοινωνικό διάλογο , τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα . Οι Αρχές πρέπει να καθίσουν κάτω μαζί με τα συνδικάτα και να προσπαθήσουν να βρουν λογικές λύσεις για τις σημερινές προκλήσεις στην αγορά εργασίας, χωρίς να επιστρέψουν στα συστήματα που ανήκουν στο παρελθόν.

Καλούμε όλες τις Οργανώσεις μέλη της industriAll Europe να υποστηρίξουν τον αγώνα σας.
Με χαιρετισμούς,
Luc Triangle
Γενικός Γραμματέας
IndustriAll Europe

 


Σχετιζόμενα Αρχεία


  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr