Κάτω Χώρες, Γαλλία και Γερμανία Έχουν το 70% Όλων των Σταθμών Φόρτισης της ΕΕ

 
 energia.gr
 Τετ, 30 Ιουνίου 2021 - 09:32
 
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην ανάπτυξη, την οικονομική ευημερία, κλπ, δεν θα μπορούσε να διαφέρει ούτε στο ρυθμό μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας για τις μετακινήσεις. Σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων των Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που δείχνει την κατανομή των σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση
 προκύπτει ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε με διαφορετικούς ρυθμούς διείσδυσης από χώρα σε χώρα στην Ένωση. Το 70% όλων των σταθμών φόρτισης της ΕΕ συγκεντρώνονται σε τρεις μόνο χώρες της Δυτικής Ευρώπης: Ολλανδία (66.665), Γαλλία (45.751) και Γερμανία (44.538). Μαζί, αυτές οι χώρες αποτελούν μόλις το 23% της συνολικής επιφάνειας της ΕΕ.
Tο υπόλοιπο 30% των υποδομών είναι διασκορπισμένο στο υπόλοιπο 77% της ΕΕ. Για να φανεί πόσο ασύμμετρη είναι η κατανομή των φορτιστών, η Ρουμανία - περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία - μετρά μόνο 493 σημεία φόρτισης ή 0,2% του συνόλου της ΕΕ. Το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας, της τρίτης χώρας (που αντιπροσωπεύει το 19,9% όλων των σημείων φόρτισης στην ΕΕ) και της τέταρτης Ιταλίας (5,8%) είναι ήδη τεράστιο.
H άνιση ανάπτυξη της ΕΕ, τόσο της υποδομής φόρτισης όσο και του ανεφοδιασμού για αυτοκίνητα εναλλακτικής ισχύος ήταν εμφανής από τότε που η ACEA ξεκίνησε την ετήσια ανάλυσή της το 2018. Χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, είναι απίθανο να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια προειδοποιεί η ACEA.
Καθώς η Kομισιόν προετοιμάζεται να αναθεωρήσει την οδηγία για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων σε δύο εβδομάδες, η ACEA ζητά δεσμευτικούς στόχους - όχι μόνο για σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και για σταθμούς υδρογόνου για αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου - για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
«Όποιος θέλει να αγοράσει αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή μοντέλο με κυψέλες καυσίμου εξαρτάται από την ύπαρξη αξιόπιστης υποδομής φόρτισης ή ανεφοδιασμού - είτε αυτό είναι στο σπίτι, στην εργασία και στο δρόμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. «Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιταχύνουν τον αγώνα προς την πράσινη κινητικότητα», προέτρεψε ο Huitema.
Με βάση τους υπολογισμούς της Επιτροπής, μια περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων κατά 50% το 2030 θα απαιτούσε περίπου 6 εκατομμύρια διαθέσιμα στο κοινό σημεία χρέωσης. Με λιγότερα από 225.000 διαθέσιμα σήμερα, αυτό μεταφράζεται σε μια εντυπωσιακή αύξηση 27 φορές σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Πέντε χώρες με τους περισσότερους φορτιστές: Ολλανδία (66.665), Γαλλία (45.751), Γερμανία (44.538), Ιταλία (13.073), Σουηδία (10.370). Πέντε χώρες με τους λιγότερους φορτιστές: Κύπρος (70), Μάλτα (96), Λιθουανία (174), Βουλγαρία (194), Ελλάδα (275). 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/179057/kato-horesgallia-kai-germania-ehoyn-to-70-olon-ton-stathmon-fortishs-ths-ee-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr