Elpedison: Πολύ κοντά στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τον νέο CCGT 826 MW στη Θεσσαλονίκη – Στις δραστηριότητες της «νέας» ενέργειας η μονάδα φυσικού αερίου

Στο στρατηγικό σχέδιο του εταιρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ “VISION 2025» εντάσσει η διοίκηση την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έκανε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων περιέγραψε στις δραστηριότητες της «νέας» ενέργειας στις οποίες σκοπεύει να εισέλθει ο όμιλος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της ισχύος της υφιστάμενης μονάδας της Elpedison στη Θεσσαλονίκη από τα 408 στα 430 MW επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ.
Πηγές του energypress αναφέρουν ότι οι Ελληνικά Πετρέλαια και Edison είναι πολύ κοντά στο να λάβουν και την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW στη βιομηχανική εγκατάσταση του πετρελαϊκού ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Οι ίδιοι κύκλοι δείχνουν τους δύο μετόχους της Elpedison να ανάβουν το «πράσινο» φως στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, ώστε ο νέος σταθμός από Φθινόπωρο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Φέρονται αποφασισμένοι για την δρομολόγηση της επένδυσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκ. ευρώ, θεωρώντας ως σημαντική ευκαιρία την είσοδο τους και με αυτή τη μονάδα στην περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μέτοχοι είναι πεπεισμένοι και για την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει και τις διαδικασίες για την καθιέρωση του μηχανισμού αποζημίωσης διαθέσιμης ισχύος (CRM).
Να σημειωθεί ότι ο νέος σταθμός είναι πλήρως αδειοδοτημένος και η καθυστέρηση στη λήψης της επενδυτικής απόφασης αποδίδεται αφενός στην πανδημία αλλά και στη στάση αναμονής που τηρούσαν οι μέτοχοι ως προς τις προθέσεις του ΥΠΕΝ για τον CRM.  

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως είπε και ο κ. Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, είναι επενδύσεις με ορίζοντα 10ετίας. Αναφερθείς συγκεκριμένα στις μονάδες της Elpedison (Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη) σημείωσε ότι τώρα αρχίζουν να αποδίδουν. «Τις στηρίξαμε με πολλά κεφάλαια και τώρα αρχίζουν να μας αποφέρουν οφέλη», σημείωσε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τα EBITDA τις Elpedison στα 44 εκ ευρώ το 2020 έναντι 20 εκ. ευρώ το 2019. Και ιδιαίτερα στάθηκε για την προηγούμενη αναφορά του και στη σημασία της εκκίνησης, έστω και με καθυστέρηση, στη λειτουργία του target model κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/elpedison-poly-konta-sti-lipsi-tis-ependytikis-apofasis-gia-ton-neo-ccgt-826-mw-sti 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr