Η διαμάχη ΗΑΕ και Σ. Αραβίας μπλόκαρε τις συνομιλίες - Αδιέξοδο στον ΟΠΕΚ+, στα 77 δολ. το Brent

Η διαμάχη ΗΑΕ και Σ. Αραβίας μπλόκαρε τις συνομιλίες - Αδιέξοδο στον ΟΠΕΚ+, στα 77 δολ. το BrentΣυνεχίζονται οι προσπάθειες για εξέρευσης λύσης
 
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + θα προσπαθήσουν να δασώσουν τις συνομιλίες για την παραγωγή πετρελαίου σήμερα Δευτέρα σύμφωνα με το Reuters, μετά από συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκλεισαν την προτεινόμενη παράταση οκτώ μηνών στις περικοπές παραγωγής.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman ζήτησε την Κυριακή «συμβιβασμό και ορθολογισμό» για την επίτευξη συμφωνίας μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα.
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο για να βοηθήσουν στην διατήρηση των τιμών του πετρελαίου που διαπραγματεύονται στα υψηλά 2-1 / 2 ετών, με το Brent να είναι πάνω από τα 76 $ τη Δευτέρα.
Περί τις 19:32 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,34% στα 76,17 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε άνοδο 1,13% στα 77,03 δολάρια το βαρέλι.
Αυτές οι τιμές προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό που απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία.
Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε μείωση ρεκόρ παραγωγής περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) πέρυσι. Έχουν περιορίσει σταδιακά την μείωση και ανέρχεται σε περίπου 5,8 εκατομμύρια bpd.
Τα ΗΑΕ, σύμφωνα με πηγές, την Παρασκευή συμφώνησαν μαζί με τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ + στην πρόταση για αύξηση της παραγωγής σταδιακά κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, αλλά απέρριψαν την παράταση των υπόλοιπων περικοπών στο τέλος του 2022 από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Απριλίου.

Που διαφωνούν οι δύο πλευρές
Τη Δευτέρα, δύο πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος πριν από μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα μέσα στην ημέρα κάτι το οποίο δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής . Τα ΗΑΕ είναι διαφωνούν για τη βάση από την οποία υπολογίζονται οι περικοπές παραγωγής και θέλει να αυξηθεί.
Το Αμπού Ντάμπι έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα και λέει ότι το βασικό του σημείο είναι πολύ χαμηλό όταν ο ΟΠΕΚ + αρχικά εκπόνησε το σύμφωνό τους.
Ανέφεραν επίσης ότι δεν ήταν μόνο το αίτημα για υψηλότερη γραμμή βάσης, καθώς άλλοι, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κουβέιτ και η Νιγηρία, είχαν ζητήσει και έλαβαν νέες από τότε που η συμφωνία συμφωνήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.
Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ +, πρέπει να είναι ομόφωνες. Πιθανά αποτελέσματα, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ +, περιλαμβάνουν αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο ή αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο και επέκταση των υπολειπόμενων περικοπών με ένα νέο υψηλότερο βασικό ποσοστό για τα ΗΑΕ.
Ο ΟΠΕΚ + θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει με τη συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και να συζητήσει μια νέα γραμμή βάσης στα ΗΑΕ ως μέρος μιας νέας συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές. Η διαφορά αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Τα δύο έθνη είχαν χτίσει μια περιφερειακή συμμαχία, συνδυάζοντας οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Υεμένη. Ωστόσο, τα ΗΑΕ έχουν αποσυρθεί από τη δράση στην Υεμένη, ενώ η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΑΕ ως επιχειρηματικό και τουριστικό κόμβο της περιοχής.
Τα ΗΑΕ τον Αύγουστο του 2020 συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr