Έκθεση του ΙΕΑ «διαπιστώνει» προβάδισμα του άνθρακα έναντι των ΑΠΕ το 2021

Έκθεση του ΙΕΑ «διαπιστώνει» προβάδισμα του άνθρακα έναντι των ΑΠΕ το 2021
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μονάδες ορυκτών καυσίμων προβλέπεται να καλύψει το 45% της πρόσθετης ζήτησης το 2021 και το 40% το 2022
Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα για να ικανοποιήσει την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, οδηγώντας σε αύξηση της χρήσης ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί 5% φέτος. Τα ορυκτά καύσιμα και ο άνθρακας αναμένεται να καλύψουν το ήμισυ της αύξησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εκτίναξη των εκπομπών CO2 από τον τομέα της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ το 2022. Αυτό προειδοποιεί η «Έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο 2021».
Μάλιστα, η εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ διαπιστώνει ότι: «Αφού μειώθηκε κατά περίπου 1% το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% το 2021 και 4% το 2022». Η πλειονότητα της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να προέλθει από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία.
 
Οι διαπιστώσεις
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές - συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της αιολικής και της ηλιακής βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 8% το 2021 και περισσότερο από 6% το 2022, εκτιμά ο IEA. Αλλά αυτό θα του επιτρέψει να καλύψει μόνο το ήμισυ περίπου της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα δύο χρόνια.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μονάδες ορυκτών καυσίμων προβλέπεται να καλύψει το 45% της πρόσθετης ζήτησης το 2021 και το 40% το 2022, ενώ η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο, αναφέρει η έκθεση.
Οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν τόσο το 2019 όσο και το 2020, αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% το 2021 και κατά 2,5% το 2022, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών. «Η ανανεώσιμη ενέργεια αναπτύσσεται εντυπωσιακά σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά εξακολουθεί να μην είναι εκεί που πρέπει να μας οδηγήσει σε μια πορεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενέργειας του IEA.
«Καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά την πανδημία, έχουμε δει μια αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Για να μεταβούμε σε μια βιώσιμη πορεία, πρέπει να αυξήσουμε μαζικά τις επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας - ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση ", πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr