Οι επιτυχίες των ΗΑΕ και η αποτυχία της Σ. Αραβίας πίσω από την κόντρα

Διαφορετικά δεδομένα ισχύουν για Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μετά τη συμφωνία των υπουργών του ΟΠΕΚ+ για την αύξηση παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο, η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από τα πλήγματα της πανδημίας COVID-19.
Το καρτέλ του OPEC και οι σύμμαχες χώρες όπως η Ρωσία που συγκροτούν τον OPEC+ κατάφεραν να συμφωνήσουν μετά την αποδοχή από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του αιτήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αυξηθεί η παραγωγή που λίγο έλλειψε να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα.
 
Διαφορετικές προοπτικές
Σύμφωνα με το Oilprice, υπάρχει μια διχοτομία προοπτικής σχετικά με την αιχμή του πετρελαίου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Το πενταετές σχέδιο των Σαουδάραβων για διαφοροποίηση των εσόδων τους από το πετρέλαιο δεν ήταν τόσο επιτυχές όσο αρχικά πιστευόταν και τώρα βλέπουν την παραγωγή πετρελαίου ως στήριξη της οικονομίας τους για τις επόμενες δεκαετίες.
Θεωρούν επίσης τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ως ένα τόξο πολλών δεκαετιών που θα διατηρήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο σχετικά υψηλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το νέο, υψηλότερο καθεστώς τιμών κοντά στα 70 δολάρια είναι μια «ανάσα» φρέσκου αέρα για την οικονομία τους.
Τα ΗΑΕ είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και σε παράλληλη πορεία, ενεργοποίησαν τον τομέα του πετρελαίου τους με επενδυτικό σχέδιο 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αυξήσουν δραματικά την παραγωγή στο εγγύς μέλλον.
Ένα πολύ ανεπιθύμητο αποτέλεσμα τους κάνει να θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στις τιμές. Αυτός είναι ο υποκείμενος φόβος πίσω από την επιμονή τους σε μια υψηλότερη βάση για την κατανομή του μεριδίου τους στην παραγωγή του ΟΠΕΚ +
 
Διαφορετικά δεδομένα
Το σχέδιο Saudi Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας κυκλοφόρησε το 2016, με σημαντικό θόρυβο όταν ο Mohammed bin Salman, ονομάστηκε Crown Prince, και έγινε ο κληρονόμος του θρόνου. Το Saudi Vision 2030 περιελάμβανε μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως η πόλη Neom, η οποία είχε σκοπό να μειώσει δραματικά την εξάρτηση του βασιλείου από τις εξαγωγές πετρελαίου για έσοδα έως το 2030.
 Φέτος, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του, το πενταετές σχέδιο έχει μικρή επιτυχία, καθώς λιγότερες από τις μισές προβλέψεις εσόδων ήταν εκτός πετρελαίου. Προήλθαν από νέους φόρους και όχι από νέες εξωτερικές επενδύσεις.
Σε αυτό βέβαια, συνέβαλε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα, όπως η δολοφονία του Kashoggi, η ιδιωτικοποίηση της Aramco που απέτυχε να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το ηλιακό project των 200 δις. δολ. που δεν άντλησε σημαντική υποστήριξη και η προσπάθεια έναρξης ενός έργου πυρηνικής ενέργειας. Όλα αυτά λοιπόν έδωσαν την αίσθηση μιας έλλειψης κατεύθυνσης στην επενδυτική κοινότητα.
Με ανεπαρκή εξωτερική εισροή μετρητών για την κάλυψη ων οικονομικών αναγκών του, το Βασίλειο έχει ανανεώσει τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο για περισσότερο στο μέλλον από ό, τι νόμιζε ότι θα ήταν απαραίτητο πριν από λίγα χρόνια.
 
Ο πετυχημένος φάκελος των ΗΑΕ
Η χώρα έχει σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία σε διάφορα μέτωπα σε σχετική βάση. Η ιδιωτικοποίηση ορισμένων πτυχών των ιδιοκτησιών της ADNOC, η πώληση μεριδίων σε θυγατρικές της ADNOC, έφερε έσοδα 25 δις. δολ. ξένου κεφαλαίου στη χώρα χωρίς το τραύμα της πραγματικής διαδικασίας IPO για την εταιρεία. Τα ΗΑΕ παράγουν τώρα ενέργεια από μια μονάδα συνολικής ισχύος 400 MW στο Ντουμπάι.
Παράλληλα, τα ΗΑΕ έχουν προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα και εισήγαγαν με επιτυχία ένα νέο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στην παραγωγή τους, γνωστό ως Murban. Αυτό έχει ως στόχο να διευκολύνει τις συναλλαγές τους και να βελτιστοποιήσει τις τιμές και τους όγκους εντός των ορίων παραγωγής που ορίζει ο ΟΠΕΚ.
 
Η ευκαιρία
Τέλος, επόμενη μεταβλητή για τις τρέχουσες εξελίξεις είναι η μετάλλαξη «Δέλτα» και η πορεία της. Σανίδα σωτηρίας είναι τα εμβόλια, τα οποία παρέχουν 97% προστασία στην πρόληψη της λοίμωξης. Επίσης, η προσδοκώμενη ανοσία της αγέλης θα καταστήσει τον κορωνοϊό ως μια απλή γρίπη.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων - η συμφωνία του ΟΠΕΚ +, τα ποσοστά παραγωγής και τα επίπεδα δραστηριότητας σχιστόλιθου της Βόρειας Αμερικής, είναι ότι παρά τις διακυμάνσεις που οφείλονται στις μεταβολές του κλίματος από την αγορά, η τάση των τιμών για το πετρέλαιο θα είναι υψηλότερη.
Οι αλλαγές στα συναισθήματα της αγοράς θα είναι παροδικές και μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι εταιρείες όπως η Halliburton, Devon Energy, ConocoPhillips και Pioneer Exploration. Επομένως, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε πέρυσι με την ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, θα συνεχιστεί θα πρέπει να θεωρήσει την τρέχουσα μέση τιμή πώλησης ως ευκαιρία αγοράς.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr