ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματαΈνα από τα σενάρια προβλέπει την αυτόνομη πώληση του χαρτοφυλακίου λιανικής που αποτελεί και το δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές
Δρόμο για την άρση της αβεβαιότητας που έχει προκύψει με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναζητούν τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία μετά την δρομολόγηση της δεύτερης φάσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η λύση του Χρηματιστηρίου πέφτει στο τραπέζι καθώς θα αποτιμήσει μια πραγματική αξία της ΔΕΠΑ, με βάση την επιτυχή στρατηγική και τα αποτελέσματα του τελευταίου έτους και παράλληλα θα διατηρήσει την καθετοποίηση της εταιρίας, δίνοντας της άνεση για επιλογές μερικών ιδιωτικοποιήσεων στην συνέχεια, όπως το Φυσικό Αέριο ή τμήμα αυτού.
Η εταιρία θα μπορέσει να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση προσφέροντας υπεραξίες στο δημόσιο, που θα διαθέσει στην αγορά ένα ποσοστό μέχρι 35% από το 65% που κατέχει.
Το ΤΑΙΠΕΔ όπως είναι ήδη γνωστό έχει ¨παγώσει¨ τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω της δικαστικής διένεξης με την λιπασματοβιομηχανία ELFE.
Ο κίνδυνος μια παρατεταμένης αβεβαιότητας μέχρι να τελεσφορήσει δικαστικά η υπόθεση προβληματίζει τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ τα οποία διαθέτουν προς πώληση μέσω του διαγωνισμού το 35% της συμμετοχής τους στην εταιρία.
Τα ΕΛΠΕ αναμένουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το εάν θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή θα αποχωρήσουν και θα παραμείνουν στην αγορά φυσικού αερίου μέσω άλλου οχήματος.
Ως εκ τούτου η παρατεταμένη αβεβαιότητα δημιουργεί προσκόμματα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου στον κλάδο του φυσικού αερίου. Αρνητικά όμως επηρεάζει η αβεβαιότητα αυτή και την ίδια τη ΔΕΠΑ η οποία έχει μπει σε φάση μετασχηματισμού σε μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρία με διαφοροποιημένα προϊόντα στοχεύοντας σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.
Τον προβληματισμό του για την αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία της ιδιωτικοποίησης εξέφρασε δημόσια προσφάτως στο συνέδριο για τις Υποδομές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ Κωνσταντίνος Ξιφαράς. «Θα θέλαμε να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία ώστε να πάμε ακόμη πιο γρήγορα και στα επόμενα βήματα» είχε δηλώσει παρουσιάζοντας την πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας την τελευταία διετία και τις προοπτικές της εταιρίας.
Τα εναλλακτικά σενάρια ενόψει του «ξεπαγώματος»
Εν όψει του Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία ¨παγώματος¨ της διαγωνιστικής διαδικασίας, τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο που έχει συζητηθεί και παλαιότερα προβλέπει την αυτόνομη πώληση του χαρτοφυλακίου λιανικής που αποτελεί και το δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές.
Την πώληση δηλαδή μέσω μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας της θυγατρικής Φυσικό Αέριο Αττικής που διαθέτει ένα πελατολόγιο κοντά στα 400.000 νοικοκυριά και 10.000 επιχειρήσεις, ο έλεγχος της οποίας θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στην αγορά λιανικής σε όποιον την αποκτήσει.
Αυτό που προβληματίζει είναι η απαξίωση που θα προκαλέσει στο εναπομείναν κομμάτι της ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι επιπτώσεις στην μελλοντική της βιωσιμότητα. Γι αυτό και εξετάζεται και ένα δεύτερο σενάριο που προβλέπει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός ποσοστού 35% από το 65% που κατέχει το δημόσιο στην εταιρία.
Με το σενάριο αυτό η εταιρία διατηρεί τον ενιαίο και καθετοποιημένο χαρακτήρα της που μπορεί να της διασφαλίσει όχι απλώς βιωσιμότητα αλλά και μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο Σεπτέμβριο καθώς συνέχιση του διαγωνισμού με την δικαστική διένεξη με την ELFE να παραμένει ανοιχτή, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας τον διαγωνισμό σε ναυάγιο.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr