Κίνδυνο ατυχήματος στα Πετρέλαια Καβάλας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Με εξώδικο απαντούν οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας στην επιμονή της εταιρείας Energean Oil and Gas που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου να αντικαταστήσει από αύριο 11 εργαζόμενους που δέχθηκαν την εθελούσια έξοδο για την οποία πιέζει εδώ και μήνες τους 230 εργαζόμενους της εταιρείας με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους αντικαταστάτες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των εργαζόμενων, της μονάδας και της ευρύτερης περιοχής.
"Σας καλούμε εντός 24 ωρών από την παραλαβή της παρούσας να ανακαλέσετε την πρόταση σας για εθελούσια έξοδο των συναδέλφων μας και να τους επαναφέρετε τουλάχιστον για ένα εξάμηνο στις θέσεις εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι αντικαταστάτες τους και να διασφαλιστεί η  απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου. Σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνουμε ρητά ότι σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι τυχόν συμβεί, ως συνέπεια των αποφάσεων και πράξεων σας και ότι θα προβούμε σε κάθε εκ του Νόμου προβλεπόμενο μέσο, ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων και ενώπιον πάσης αρμόδιας αρχής", αναφέρει χαρακτηριστικά το εξώδικο του «Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E – το Βαρέλι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τακτική πιέσεων της εταιρείας προς τους εργαζόμενους κατά παράβαση των ελάχιστων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας έχουν διαφωνήσει και τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, ενώ την υλοποίηση των επικίνδυνων για την ασφάλεια της μονάδας αποφάσεων έχει εδώ και δυο μήνες αναλάβει Αυστραλός "άσετ μάνατζερ" που έχει προσληφθεί από την ιδιοκτησία της εταιρείας για να υλοποιήσει το σχέδιο αντικατάστασης του μόνιμου προσωπικού από εργολαβικούς εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι έχουν ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ηγεσία της ΕΔΕΥ που εποπτεύει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, τη ΓΣΕΕ και τους βουλευτές του νομού. Αύριο έχει κληθεί και το ΣΕΠΕ για αυτοψία στις εγκαταστάσεις.

Τον κίνδυνο ατυχήματος στη μονάδα επισημαίνει με ανακοίνωσή, με αφορμή της καταγγελίες των εργαζομένων, η βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. "Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος  μεγάλης έκτασης από την υποστελέχωση των βαρδιών  της παραγωγής, του υποσταθμού και του χημείου, ενώ πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας ( όγω της πολύ βαριάς επικινδυνότητας και της παρουσίας Η2Ο υδρόθειου)", αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ελευθεριάδου

Υπενθυμίζεται ότι οι τακτικές της Energean Oil στην Καβάλα έχουν τεθεί και στην Κομισιόν, η οποία προ μηνών ενέκρινε κρατική ενίσχυση 100 εκατ. ευρώ, με ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη αλλά και με επιστολή της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενέργειας. 

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/305301_kindyno-atyhimatos-sta-petrelaia-kabalas-kataggelloyn-oi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr