Το φθηνό φυσικό αέριο αποτελεί παρελθόν- Γιατί περνάμε σε εποχή πανάκριβης ενέργειας

Το φθηνό φυσικό αέριο αποτελεί παρελθόν- Γιατί περνάμε σε εποχή πανάκριβης ενέργειαςΟι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000% από το χαμηλό-ρεκόρ του Μαΐου 2020  - Η ζήτηση για LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% ετησίως έως το 2035
Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου τελείωσε, δίνοντας τη θέση της σε μια εποχή πολύ πιο δαπανηρής ενέργειας που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το Bloomberg το φυσικό αέριο, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση των σπιτιών, ήταν άφθονο και φθηνό κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας εν μέσω της έκρηξης του εφοδιασμού από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία. Αυτό σταμάτησε φέτος καθώς η ζήτηση ξεπέρασε δραστικά τη νέα προσφορά.
Τα ποσοστά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι παραδόσεις υγροποιημένων καυσίμων στην Ασία είναι κοντά στο υψηλότερο όλων των εποχών για αυτήν την εποχή. Με λίγες άλλες επιλογές, ο κόσμος αναμένεται να εξαρτηθεί περισσότερο από το καθαρότερο αέριο ως αντικατάσταση του άνθρακα για να βοηθήσει στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων πράσινων στόχων. Αλλά καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τις επενδύσεις σε νέο εφοδιασμό εν μέσω εκκλήσεων επενδυτών και κυβερνήσεων που έχουν συνείδηση του κλίματος, γίνεται φανερό ότι η ακριβή ενέργεια είναι εδώ για να μείνει.
Το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι μεγάλες οικονομίες δεσμεύονται να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών άνθρακα », δήλωσε ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory Ltd. με έδρα τη Μόσχα. Ττο αέριο είναι πιο πιθανό να παραμείνει αυξημένο μεσοπρόθεσμα και να αυξηθεί μακροπρόθεσμα ».
Ισχυρή Κατανάλωση
Έως το 2024, η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% ετησίως έως το 2035, ξεπερνώντας τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey & Co.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σημαίνει ότι θα είναι πιο δαπανηρό να τροφοδοτήσουν εργοστάσια ή να παράγουν πετροχημικά, ταρακουνώντας κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας και τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Για τους καταναλωτές, θα φέρει υψηλότερους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας και φυσικού αερίου. Θα κοστίζει περισσότερο ια να τροφοδοτήσετε ένα πλυντήριο ρούχων, να κάνετε ένα ζεστό ντους και να μαγειρέψετε δείπνο.
Είναι ιδιαίτερα άσχημα νέα για φτωχότερα κράτη όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που επεξεργάστηκαν ολόκληρες ενεργειακές πολιτικές με την προϋπόθεση ότι η τιμή των καυσίμων θα ήταν χαμηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000% από το χαμηλό-ρεκόρ του Μαΐου 2020 λόγω της πανδημίας, ενώ του ασιατικού LNG αυξήθηκαν περίπου έξι φορές τον τελευταίο χρόνο. Ακόμη και οι τιμές στις ΗΠΑ, όπου η επανάσταση του σχιστολιθικού σχιστόλιθου έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή καυσίμων, έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του έτους σε μια δεκαετίαΑκόμα και οι τιμές στις ΗΠΑ, όπου η επανάσταση του σχιστολιθικού έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πριν από μια δεκαετία, ο ΙΕΑ εκτιμούσε ότι ο κόσμος μπορεί να εισέλθει σε μια «χρυσή εποχή» αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου λόγω της ιστορικής επέκτασης της προσφοράς χαμηλού κόστους. Πράγματι, μεταξύ 2009 και 2020, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30% καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι βιομηχανίες εκμεταλλεύθηκαν την ακμάζουσα παραγωγή. Οι χώρες υποστήριξαν το φυσικό αέριο ως έναν τρόπο για να μειώσουν γρήγορα το αποτύπωμα άνθρακα. Η στροφή στο φυσικό αέριο μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα με περιορισμένη ανάπτυξη κεφαλαίου, ενώ έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με τον James Taverner, αναλυτή της IHS Markit.

Νέες μονάδες

Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό καύσιμο ορυκτό καύσιμο και εκπέμπει σχεδόν 50% λιγότερο CO2 από τον άνθρακα.
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη στρέφονται στο καθαρότερο φυσικό αέριο λόγω των υψηλών τιμών του άνθρακα, οι κυβερνήσεις της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας σχεδιάζουν δεκάδες νέες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να καλύψουν μεγαλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η Κίνα είναι έτοιμη να εξαρτηθεί περισσότερο από το φυσικό αέριο από ποτέ καθώς επιδιώκει να περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα.
Ακόμα και αν οι τιμές είναι υψηλότερες την επόμενη δεκαετία, δεν θα είναι πολύ υψηλές για να μειώσουν δραστικά τη ζήτηση για καύσιμα, σύμφωνα με τον Gavin Thompson, αντιπρόεδρο Ασίας-Ειρηνικού στην Wood Mackenzie Ltd.
«Σε αναδυόμενες οικονομίες, με πολιτική υποστήριξη, δεν βλέπουμε κατ΄λαρρευση ζήτησης », είπε. Συνήθως, η ισχυρή αίτηση θα ενθάρρυνε μια ορμή επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής. Αλλά ένας μεγάλος παράγοντας για τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι η έλλειψη νέου κεφαλαίου για την αύξηση της προσφοράς. Το αυξανόμενο κλίμα κατά του φυσικού αερίου και ο μεγαλύτερος έλεγχος των εκπομπών βρώμικου μεθανίου έχει σταματήσει τα έργα και έχει αναγκάσει της επιχείρησης να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους. Ο ΙΕΑ, ο οποίος προανήγγειλε το φυσικό αέριο ως γέφυρα για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τράβηξε ευρέως την προσοχή νωρίτερα φέτος, όταν είπε ότι οι επενδύσεις σε νέα ανάντη πεδία πρέπει να σταματήσουν εάν ο κόσμος θέλει να μειώσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 .


 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr