Τα ΕΛΠΕ εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ και προχωρούν σε συμφωνία ηλεκτροδότησης με την Elpedison - Οι διαπραγματεύσεις με τις άλλες βιομηχανίες

 
17 08 2021 | 07:41
Μία τουλάχιστον από τις εταιρείες της Υψηλής Τάσης φαίνεται ότι δεν καταλήγει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος, ενώ για μία ακόμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ακόμα μακριά από συμφωνία.
Αντίθετα, με τις υπόλοιπες ενεργοβόρους βιομηχανίες φαίνεται ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι σίγουρα θετική και αυτό θα γίνει σύντομα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία τροφοδοτούνται μέχρι σήμερα με ρεύμα Υψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ, φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει τη Δημόσια Επιχείρηση και θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Elpedison, στην οποία βεβαίως μετέχουν κατά 50%, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στην Edison.
Εάν πράγματι τα ΕΛΠΕ μπούν στον κατάλογο των πελατών της Elpedison, η τελευταία θα αυξήσει αμέσως το μερίδιό της στη λιανική ρεύματος κατά ποσοστό που θα πλησιάζει το 1,5%.
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τους ενεργοβόρους καταναλωτές, ανακοινώθηκε πρόσφατα επίσημα η συμφωνία με την Αλουμινίον της Ελλάδος. Παράλληλα συνεχίζονται και μάλιστα βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας, με την εξαίρεση μιας, με την οποία "χρειάζεται να διανυθεί ακόμα δρόμος", όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
 Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις αντίστοιχες με εκείνη της Αλουμίνιον της Ελλάδος και για άλλους μεγάλους πελάτες, με τους οποίους η ΔΕΗ θα κλείσει το μέτωπο των τιμολογίων.
Ποια είναι τα ανοικτά θέματα; Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν σε σχέση με το ύψος της αύξησης που θα εφαρμοστεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων και το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%. Στα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρχει έκπτωση συνέπειας. 
Επιπλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων όπως το πώς θα επηρεάζει το καταναλωτικό προφίλ τον τρόπο τιμολόγησης καθώς επίσης και το ποσοστό βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay. 
Βασικό σημείο της διαφαινόμενης συμφωνίας, είναι ότι από το 2023 θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης για όσες βιομηχανίες συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ καθώς οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες και θα συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος της αγοράς. Επομένως θα αυξομειώνονται ακολουθώντας τη μηνιαία τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης ημέρας του ενεργειακού χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η αλλαγή στο τρόπο της τιμολόγησης θα έρθει σε μια συγκυρία κατά την οποία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη βιομηχανία ώστε να τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω πράσινων PPAs.

Αν και απομένει να διευκρινιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες που θα καθορίσουν εάν είναι συμφέρον για τη βιομηχανία να συμμετάσχει στο σχήμα, εντούτοις οι προετοιμασίες για τις πράσινες συμβάσεις προχωρούν και εκτιμάται ότι εντός του 2022 θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του χρηματιστηρίου όπου θα μπορούν να συναφθούν τα σχετικά συμβόλαια μεταξύ πράσινων παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανιών.  

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ta-elpe-egkataleipoyn-ti-dei-kai-prohoroyn-se-symfonia-ilektrodotisis-me-tin-elpedison-oi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr