Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος


21 09 2021 | 18:47
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος, στο οποίο θα αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες και θα αξιοποιούνται νέες πρώτες ύλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπλε και πράσινο υδρογόνο και ανακυκλούμενο CO2. Επιπλέον, θέτει τις βάσεις και για την παραγωγή πράσινων καυσίμων, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς των Μεταφορών και συμβάλλοντας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για κλιματική ουδετερότητα.
Πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναπτύσσει την στρατηγική του για μετεξέλιξη σε έναν καινοτόμο και ολοκληρωμένο πάροχο ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO2.  Υπό αυτό το πρίσμα, καθορίζει ουσιαστικούς περιβαλλοντικούς στόχους για βελτίωση κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και δέσμευση για ανθρακική ουδετερότητα (net zero) έως το 2050.
Οι στόχοι αυτοί γίνονται πλέον πιο συγκεκριμένοι, με έργα βελτίωσης και εκσυγχρόνισης της βασικής του δραστηριότητας, με τη δρομολόγηση του διυλιστηρίου του μέλλοντος. 
Το διυλιστήριο του μέλλοντος θα χρησιμοποιεί νέες, πρώτες ύλες και θα αναπτύσσει τεχνολογίες για την παραγωγή νέων καυσίμων. Θα γίνει ο κόμβος όπου τα νέα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τα πράσινα καύσιμα, θα επεξεργάζονται με τρόπο που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με άλλα λόγια, θα συνεχίσει να προσφέρει τα καύσιμα που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία, μόνο που τα καύσιμα αυτά θα έχουν χαμηλό ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
Πέρα από αυτό όμως, το διυλιστήριο του μέλλοντος θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα των διεργασιών του μέσω διαχείρισης των ενεργειακών συστημάτων του και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. 
Το νέο διυλιστήριο θα προωθεί τις συνεργασίες βιομηχανικών κλάδων για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών των βιομηχανιών και των προϊόντων τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτές οι συνεργασίες θα προσφέρουν την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία στην ΕΕ για τη ενεργειακή μετάβαση, δημιουργώντας ευκαιρίες για την εξαγωγή τεχνολογιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Επιπλέον, μέσα από τα διυλιστήρια του μέλλοντος, η βιομηχανία διύλισης θα εξακολουθεί να παρέχει θέσεις εξειδικευμένης εργασίας, καθώς και να συνεισφέρει στην οικονομία της ΕΕ.
Ο Ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης έχει ήδη επενδύσει στην ενεργειακή του μετάβαση με στόχο να ηγηθεί της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών για διάθεση πράσινων καυσίμων σε μεγάλη κλίμακα. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε λίτρο υγρού καυσίμου θα μπορούσε να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2050, συμβάλλοντας σε μείωση των εκπομπών κατά 100% από τις οδικές μεταφορές, και 50% από τη ναυτιλία και την αεροπορία. 
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/o-omilos-ellinika-petrelaia-dromologei-diylistirio-toy-mellontos

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr