Μακρύς ο δρόμος για την επανεξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μακρύς ο δρόμος για την επανεξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου στην ΕυρώπηΠροβλέψεις για έλλειψη καυσίμου και το τέταρτο τρίμηνο
 
Η ταχεία επανα-εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου φαίνεται απίθανη προοπτική για το 4ο τρίμηνο του 2021, καθώς οι τιμές συνέχισαν να φθάνουν σε νέα ρεκόρ μέχρι τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το EnergyMarketPrice.
Με τα αποθέματα αποθήκευσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή, την Ασία να ξεπερνά την Ευρώπη για τα φορτία LNG και τη Ρωσία να συνεχίζει το "φράγμα" στις εξαγωγές, υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου έως και το τέταρτο τρίμηνο.
Ένας δυνητικός σωτήρας από την πλευρά της προσφοράς θα ήταν η έγκαιρη έγκριση και έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει το απαραίτητο αέριο στην Ευρώπη πριν από το τέλος του 2021.
Αλλά με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή να έχει στη διάθεσή της έως και τέσσερις μήνες - έως τον Ιανουάριο - για να δημοσιεύσει ένα σχέδιο απόφασης, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο Nord Stream 2 να παραμείνει αδρανής μέχρι το 2022.
Η άνευ προηγουμένου αυστηρότητα της αγοράς άφησε τους παραγωγούς εκτός της Ρωσίας να προμηθεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο την αγορά, από το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία, την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν. Οποιαδήποτε απροσδόκητη αναστάτωση στον ανάντη τομέα σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ευρωπαϊκή αγορά ελλείψει σημαντικών προμηθειών LNG.
Περισσότερες εισαγωγές LNG
Ωστόσο, η S&P Global Platts Analytics βλέπει περισσότερο LNG να έρχεται στη Δυτική Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει κάποια ανακούφιση. Προβλέπει καθαρές εισαγωγές 224 εκατ. cu m/d την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, από 193 εκατ. Κ.μ./ημέρα (cu m/d) το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Αλλά με την τιμή Platts JKM LNG που εξακολουθεί να είναι υψηλή για το TTF - και τα δύο σημεία αναφοράς που «κυνηγούν» το ένα το άλλο για να εξασφαλίσουν εφεδρικά spot φορτία - πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό στις αντίστοιχες περιοχές.
Ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα» για την Ευρώπη, εκτίμησε η Engie στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την Platts Analytics, η αγορά μπορεί να χρειαστεί να ισορροπήσει με υποκατάσταση της ζήτησης.
«Πέρα από την ελπίδα για ήπιο καιρό, δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη λύση για τις ανάγκες εξισορρόπησης του φετινού χειμώνα, ούτε καν ο Nord Stream 2».
Μπορεί να αποδειχθεί ότι το 4ο τρίμηνο θα καταλήξει να είναι μια ιστορία ζήτησης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, με τα εργοστάσια λιπασμάτων να παραμένουν αδρανή ή να περιοριστεί η παραγωγή.
"Προβλέπουμε την καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης αερίου (ειδικά λιπάσματα) και τη μετατροπή των διυλιστηρίων από αέριο σε υγρά, καθώς και την τελική άνευ προηγουμένου πηγή ευελιξίας που είναι η εναλλαγή αερίου σε πετρέλαιο στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε η Platts Analytics.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα αναμένεται να παραμείνει σταθερή το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, η Platts Analytics αναμένει 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα/ημέρα απωλειών και αλλαγής της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα καθώς και αγορά 30 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα παροχή φυσικού αερίου εκτός από την παραγωγή άνθρακα και πετρελαίου στον τομέα της ενέργειας. Φυσικά, δεν πληρώνουν όλοι οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου τις τρέχουσες τιμές-οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι συμβάσεων της Ρωσίας προστατεύονται εν μέρει από τις αυξήσεις των τιμών καθώς οι τιμές τους υπολογίζονται χρησιμοποιώντας διαφορετικό τύπο.
Ορισμένα μακροπρόθεσμα ρωσικά συμβόλαια εξακολουθούν να είναι μερικώς επηρεάσμενα από το πετρέλαιο, ενώ άλλα χρησιμοποιούν ένα υβρίδιο βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, συχνά με χρονική υστέρηση 6-9 μηνών.
Αλλά η Ρωσία η οποία συνδέει την έγκριση του Nord Stream 2 με πρόσθετη παροχή φυσικού αερίου, δέχεται αυξανόμενη πίεση να δράσει τώρα για να βοηθήσει στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσεστα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία "θα μπορούσε να κάνει περισσότερα" για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να βοηθήσει τους χώρους πλήρους αποθήκευσης, οι οποίοι παραμένουν χαμηλά για την εποχή, καθώς έφτασαν στο 74% της χωρητικότητάς τους έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ήδη δυσχερείς προοπτικές προσφοράς, με το LNG να συνεχίζει να ενισχύεται στην Ασία από την υψηλή τιμή LNG της JKM, την οποία ο Platts αξιολόγησε στις 30 Σεπτεμβρίου σε ρεκόρ 34,47 $/MMBtu.

Πεδίο εφαρμογής για την αλλαγή άνθρακα

Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν παρακολουθήσει στενά το ράλι του φυσικού αερίου, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε ουσιαστική διόρθωση θα προέλθει μόνο από την επανεξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.
«Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την αυξημένη ευαισθησία των τιμών της ενέργειας στο φυσικό αέριο είναι το κλείσιμο του άνθρακα και των πυρηνικών τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ενέργειας της Platts Analytics, Glenn Rickson.
Μόνο η Γερμανία πρόκειται να αποσύρει 10 GW άνθρακα και πυρηνική ικανότητα το 2021. "Υπάρχει κάποιο περιθώριο για την επιστροφή της χωρητικότητας του άνθρακα στο δίκτυο, καθώς και μια περιορισμένη ποσότητα αλλαγής αερίου σε πετρέλαιο αυτό το χειμώνα", δήλωσε ο Rickson.
Το μερίδιο της παραγωγής αερίου στο μείγμα αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 20% το 4ο τρίμηνο στις 10 αγορές που διαμορφώνονται από την Platts Analytics, με μέση ετήσια πρόβλεψη πτώσης 13 GW. Αυτό πιθανότατα θα αντισταθμιστεί από καύση άνθρακα και λιγνίτη περίπου 10 GW υψηλότερα για την περίοδο, με τα υπόλοιπα 15 GW λιγνιτικών μονάδων της Γερμανίας να το ξεπερνούν.
Τα οριακά κέρδη σε ετήσια βάση για την πυρηνική, αιολική και ηλιακή ικανότητα θα αντισταθμίσουν μια χαμηλότερη πρόβλεψη για υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η ζήτηση ενέργειας για το τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση με βάση τις μέσες θερμοκρασίες. "Η έκθεση της Γερμανίας στην παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω του κλεισίματος πυρηνικών 4 GW έως το τέλος του 2021 θα προκαλέσει πιθανώς υψηλή μεταβλητότητα των τιμών το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους", δήλωσε η Sabrina Kernbichler της Platts.
Περιορισμός αστάθειας
Επίσης τα νέα καλώδια τροφοδοσίας μπορεί να βοηθήσουν στην υποβολή μερικής αστάθειας, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη λειτουργική δοκιμή των καλωδίων NSL και Eleclink στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αναγκαστική διακοπή της σύνδεσης 2 GW IFA 1 προς τη Γαλλία.
Η πυρηνική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 5,8 GW το 4ο τρίμηνο, η χαμηλότερη από το 2008, ενώ η γαλλική πυρηνική παραγωγή προβλέπεται στα 44 GW, ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι.
Το ράλι φυσικού αερίου αύξησε την ισχύ του προηγούμενου έτους σε ρεκόρ 122 ευρώ/MWh στη Γαλλία, σχεδόν τριπλασιάσε τη ρυθμιζόμενη τιμή ARENH στην οποία η EDF πρέπει να πουλήσει 100 TWh σε εγχώριους προμηθευτές.
Ο αυξημένος κίνδυνος παραμένει παρά τις τρέχουσες υψηλές τιμές, αλλά ένας ήπιος χειμώνας και δυνατός αέρας μετά από τους απογοητευτικούς πρώτους εννέα μήνες θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα αυτήν την εικόνα.
Η αγορά άνθρακα της ΕΕ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ για παράδοση Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να διαπραγματευτούν στα 59 ευρώ/mt τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και στα 60 ευρώ/mt τον Δεκέμβριο, προβλέπει η Platts Analytics στο outlook της Ευρωπαϊκής αγοράς εμπορικών συστημάτων εκπομπών στις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης EUA Δεκεμβρίου 2021 αυξήθηκαν ήδη σε νέο υψηλό εντός της ημέρας στα 65,06 ευρώ/ mt στις 27 Σεπτεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή τόσο από τις οντότητες συμμόρφωσης όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. "Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να παρέχουν σήματα τιμών αλλαγής καυσίμου προς όφελος της παραγωγής άνθρακα, με κίνδυνο καταστροφής της ζήτησης.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι όγκοι δημοπρασιών άνθρακα το 4ο τρίμηνο έχουν ρυθμιστεί κατά μέσο όρο μόλις κάτω από 45 εκατομμύρια τόνους/μήνα, μειωμένοι κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένων των όγκων του Ηνωμένου Βασιλείου και τις μεταφορές από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς.
Η απότομη πτώση της προσφοράς σε ετήσια βάση οφείλεται εν μέρει στον διογκωμένο όγκο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2020, ο οποίος περιελάμβανε επιπλέον όγκο από την Πολωνία και άλλες πηγές.
Οι ανεπιθύμητοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της τιμής του άνθρακα περιλαμβάνουν τις τρέχουσες «σφιχτές» αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ένας πιθανός αρνητικός κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει από τους βιομηχανικούς φορείς που πωλούν δωρεάν κατανομές δικαιωμάτων, οι οποίοι μπορεί να αποφασίσουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες τιμές-ρεκόρ. Ωστόσο, αυτός ο παράγοντας μπορεί τελικά να μετριαστεί από ανησυχίες για μακροπρόθεσμη έλλειψη, ωθώντας τις εταιρείες να διατηρήσουν κάθε πλεόνασμα.
ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr