Η μεγάλη ανατροπή: Πως το φυσικό αέριο οδηγεί την... μετάβαση στο πετρέλαιο

Η μεγάλη ανατροπή: Πως το φυσικό αέριο οδηγεί την... μετάβαση στο πετρέλαιοΗ ανυποχώρητη άνοδος ώθησε ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, μειώνοντας την ήδη περιορισμένη προσφορά
Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να οδηγήσουν στη μετάβαση στο πετρέλαιο και να θέσουν εκτός λειτουργίας περισσότερους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία, ενώ βιομηχανικοί όμιλοι ζήτησαν την Πέμπτη σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητική δράση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διακοπή του εφοδιασμού αυτό το χειμώνα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εκτοξεύτηκαν φέτος λόγω των χαμηλότερων από το συνηθισμένο αποθεμάτων, της μειωμένης προσφοράς από τη Ρωσία, των χαμηλότερων θερμοκρασιών και των διακοπών στις υποδομές.
Η ανυποχώρητη άνοδος ώθησε ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών ημερησίως, μειώνοντας την ήδη περιορισμένη προσφορά, καθώς οι χώρες στρέφονται στο πετρέλαιο για να παράγουν ενέργεια το χειμώνα.
Προειδοποιήσεις για ελλείψεις
Οι υψηλές τιμές ρεκόρ της ενέργειας στη Βρετανία και στην Ισπανία έχουν ήδη προκαλέσει ορισμένες βιομηχανικές εταιρείες, όπως χαλυβουργίες και εργοστάσια λιπασμάτων, να περιορίσουν την παραγωγή και οδήγησαν ακόμη και σε προειδοποιήσεις για ελλείψεις τροφίμων αυτό το χειμώνα.
Η πίεση έγινε επίσης αισθητή στην Κίνα, όπου η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε από τις αρχές.
"Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια παγκόσμια κλίμακα. Η αγορά πάντα προσπαθούσε να αντικαταστήσει το ακριβό πετρέλαιο με το πολύ φθηνότερο φυσικό αέριο", δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής commodities της SEB, για την ανατροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι χρήστες μεταβαίνουν στο πετρέλαιο.
Η ανατροπή στο πετρέλαιο, ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη, υπογραμμίζει τη δυσκολία μείωσης των εκπομπών και μετάβασης σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, το National Grid της Βρετανίας προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένους εφοδιασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέτος το χειμώνα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και περιορισμών της χωρητικότητας, αν και ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Οποιαδήποτε δράση για τον περιορισμό των τιμών θα είναι πολύ αργά για τους 12 προμηθευτές ενέργειας που έχουν ήδη καταρρεύσει φέτος, καθώς οι υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία εκτόξευσαν τις τιμές χονδρικής ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Περισσότεροι Βρετανοί προμηθευτές ενέργειας είναι πιθανό να αποχωρήσουν από την πτώση της αγοράς, εκτίμησε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή Ofgem.
Κερδισμένη η Shell
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου είχε όφελος για ορισμένες εταιρείες, όπως η Royal Dutch Shell η οποία σηματοδότησε την αύξηση των ταμειακών ροών από τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Shell είναι ο κορυφαίος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης, αν και οι πωλήσεις της έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω προβλημάτων παραγωγής.
Η βρετανική επιχείρηση λιανικής της εταιρείας έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση μικρότερων αντιπάλων της, συγκεντρώνοντας 255.000 νέους πελάτες πρόσφατα μετά την αθέτηση ανταγωνιστή.
Η British Intensive Users Group, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως κατασκευαστές χάλυβα, χημικών, λιπασμάτων, χαρτιού, γυαλιού και τσιμέντου, προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν διακόπτεται η παροχή ενέργειας και παραδίδεται προσιτές τιμές.
Οι προθεσμιακές τιμές ισχύος στη Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές του περασμένου χειμώνα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε ρεκόρ. "Το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν η παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι διαθέσιμη, αλλά και μια τιμή. Οι βιομηχανίες που καταναλώνουν ενέργεια θα μπορούσαν απλώς να τιμολογηθούν εκτός αγοράς", δήλωσε την EIUG την Πέμπτη. Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της Βρετανίας (BEIS) δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένο να εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό μέλλον» για τις βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας και ότι τους παρείχε «εκτεταμένη υποστήριξη» τα τελευταία χρόνια.
 
ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr