Τα σχέδια της Gazprom ενόψει της αυξημένης ενεργειακής κρίσης - Οι «περίεργες» προειδοποιήσεις

Τα σχέδια της Gazprom ενόψει της αυξημένης ενεργειακής κρίσης - Οι «περίεργες» προειδοποιήσειςO μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι η αποθήκευση των αποθεμάτων ήταν η κορυφαία προτεραιότητά του Η Gazprom αύξησε τις κατευθυντήριες γραμμές τιμών για τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2021, ενώ προειδοποίησε για τους όγκους που θα μπορούσε να αποστείλει, καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται, σύμφωνα με το Bloomberg.
O μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι η αποθήκευση των αποθεμάτων ήταν η κορυφαία προτεραιότητά του. Τόσο η Wood & Co όσο και η Sova Capital λένε επίσης ότι η Gazprom δεν τηρεί τη συντηρητική εκτίμησή της για ετήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Τουρκία, η οποία εκτιμάται σε 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
 
Οι προειδοποιήσεις
Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη, λόγω της περιορισμένης προσφοράς που εξαντλείται από την ανάκαμψη της ζήτησης, απειλεί να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και στέλνοντας τον πληθωρισμό στα ύψη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πρότεινε την περασμένη βδομάδα ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν σε ρεκόρ το 2021, αλλά δεν διευκρίνισε ακριβείς όγκους ή πότε μπορεί να ξεκινήσει η αύξηση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τη Gazprom να προσφέρει προσεκτικές προοπτικές προμήθειας, λόγω του γεγονότος ότι οι πωλήσεις της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες ότι εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις και ότι θα στοχεύσει στην ενίσχυση των εξαγωγών όποτε είναι δυνατόν.
 
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι αναλυτές λένε ότι η Gazprom βλέπει μακροπρόθεσμες συμβάσεις και μεγαλύτερες ημερομηνίες τιμών ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει την Ευρώπη να μετριάσει τον αντίκτυπο της ακραίας αστάθειας.
Εν τω μεταξύ, το ράλι φυσικού αερίου της Ευρώπης σηματοδοτεί ήδη ένα μέρισμα ρεκόρ για τη Gazprom. Νωρίτερα φέτος, η BCS προέβλεψε ότι οι πληρωμές του γίγαντα φυσικού αερίου το 2021 μπορεί να υπερβούν τα 40 ρούβλια (56 λεπτά) ανά μετοχή, υπερδιπλάσια από τα προηγούμενα ρεκόρ μερισμάτων το 2018.
Tέλος, η επικεφαλής της Gazprom Export, Elena Burmistrova υπογράμμισε ότι: «Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά spot παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αποπροσανατολίζει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, (αυτό) ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιφερειακής οικονομίας. Η ευρωπαϊκή spot αγορά αντικατοπτρίζει μόνο την τρέχουσα κατάσταση της ζήτησης και της προσφοράς, αλλά δεν είναι το εργαλείο τιμολόγησης που παρέχει μακροπρόθεσμη ισορροπία»
 
ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr