Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ρωσία μπορεί να αντέξει τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ρωσία μπορεί να αντέξει τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕΠεριορισμένη η επίπτωση στην οικονομία της
Η ρωσική οικονομία μπορεί εύκολα να αντέξει τον φόρο άνθρακα στα σύνορα, όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2021, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, καλώντας τη Μόσχα να αναλάβει δράση συνεργασίας στην παγκόσμια πορεία προς μια πράσινη μετάβαση.
Η ΕΕ πρότεινε έναν μηχανισμό προσαρμογής στα σύνορα άνθρακα (CBAM) ή δασμούς CO2, σε ρυπογόνα αγαθά από το 2026, κάτι που σύμφωνα με think-tanks θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες χρεώσεις για προϊόντα από τη Ρωσία, κυρίως σε μέταλλα και λιπάσματα.
«Ακόμη και αν η Ρωσία συνεχίσει το τρέχον μοντέλο ανάπτυξής της, η μακροοικονομική επίδραση του EU CBAM σε ολόκληρη την οικονομία θα ήταν αμελητέα έως μικρή, ανάλογα με τον σχεδιασμό του», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης.
«Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεργασθούν με ΕΕ για την εισαγωγή μιας προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, οι απώλειες της Ρωσίας θα αυξηθούν ελάχιστα».
Μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής και της πανδημίας COVID-19.
Μετά τη συρρίκνωση κατά 3% το 2020, την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 11 ετών, η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά η δυναμική πιθανότατα θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια.
«Οι προσπάθειες μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ΕΕ και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων δημιουργούν ένα νέο κίνητρο για τη Ρωσία να καλύψει τη διαφορά με την καθυστερημένη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων - αλλά ο πρόεδρος Poutin έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εργαστεί για τη μείωση των εκπομπών.
Το σχέδιο της Ρωσίας να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 θα απαιτήσει επενδύσεις μεταξύ 13,6 και 54,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανέφερε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr