Πρωτοφανής εισβολή ΜΑΤ στα Πετρέλαια Καβάλας, πολιορκημένοι δεκάδες εργαζόμενοι

 
Περικυκλωμένοι από τουλάχιστον από δέκα διμοιρίες ΜΑΤ είναι περίπου 100 εργαζόμενοι των Πετρελαίων Καβάλας, πάνω σε πύργο 50 μέτρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μετά την πρωτοφανή αστυνομική εισβολή που έγινε τα ξημερώματα με εντολή της εταιρείας Energean, και προφανώς με την ανοχή και της κυβέρνησης όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες στην είσοδο των εγκαταστάσεων εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Η εταιρεία Energean σε ανακοίνωσή της μιλά για «λήξη της κατάληψης που εμπόδιζε τον διοικητικό έλεγχο των εγκαταστάσεων και για τερματισμό της παρανομίας»,  ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους καταγγέλλει πρωτοφανείς ενέργειες από την αστυνομία που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής.  Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας και χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. «Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα», αναφέρει  η ΠΟΕ.
Στη διάρκεια της αστυνομικής εισβολής έγιναν δέκα προσαγωγές εργαζόμενων, που κρατούνται ακόμη σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη φρουρεί την είσοδο των εγκαταστάσεων, όπου βρίσκονται σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων της Καβάλας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για να φύγει η αστυνομία και να κατέβουν οι εγκλωβισμένοι στον πύργο εργαζόμενοι, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «με τρομοκρατία και καταστολή δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στη δουλειά, ας δουλέψει με τα ΜΑΤ η εταιρεία της εγκαταστάσεις στην Καβάλα και στον Πρίνο». 
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διενήργησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις προκειμένου να διαπιστώσει τις πραγματικές συνθήκες ασφαλείας στη λειτουργία τους, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους διακυβεύονται από τις αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού και την  τεχνική επάρκειά του που προωθεί η Energean.
Δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστου Σπίρτζη
«Εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου πετρελαίου Kavala Oil ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον πύργο των, υψηλής επικινδυνότητας, εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ενημέρωση από τους εργαζομένους και την βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τάνια Ελευθεριάδου. 
Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι εκτός από την καταστολή υπάρχει και ο διάλογος. Πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ελέγξει τις καταγγελίες των εργαζομένων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Πριν εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν, τα ξημερώματα, στο εργοστάσιο. 
Το γεγονός ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στην Καβάλα ως εγκληματίες, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η αστυνομία χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μηχανισμός καταστολής και πάταξης. 
Είναι η απόδειξη γιατί βρίσκονται υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος,  γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών. 
Απαιτούμε άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το εργοστάσιο και ευχόμαστε να μην γίνει κάποια ατύχημα.

Τώρα φαίνεται καθαρά η χαώδης διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινωνική ειρήνη σε αντιδιαστολή με την πολιτική του τρόμου, της πάταξης και της καταστολής του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη». 
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: KAVALA Oil: Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των εργαζομένων
«Σε επικίνδυνο πυροτέχνημα κινδυνεύει να μετατραπεί το εργοστάσιο της KAVALA Oil μετά την βραδινή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων που κάνουν "περιφρούρηση ασφαλείας".
Μετά από ολονύκτιο αστυνομικό σχεδιασμό στις 6 π.μ. οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου και έχουν αποκλείσει περί τους 150 εργαζόμενους σε ένα «πύργο», ενώ μια κροτίδα της αστυνομίας χτύπησε μετασχηματιστή με αποτέλεσμα να εκραγεί.
Για την λειτουργία του εργοστασίου, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για μια επιχείρηση με εύφλεκτα υλικά (υδρόθειο, πετρέλαιο κ.α.) και η οποία απαιτεί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις.
Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τις εγκαταστάσεις. Πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ατυχήματος ή μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας να αναλάβουν ΤΩΡΑ πρωτοβουλία, πρόσκλησης της Διοίκησης της εταιρείας, σε διάλογο με τους εργαζομένους – οι οποίοι ουδέποτε τον αρνήθηκαν – για την διευθέτηση της διαφοράς, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πλήρη στελέχωση και ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη. Και την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».
Κριθαρίδης: Να σταματήσει η κυβέρνηση την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων 
«Πριν από μερικούς μήνες, η Μητσοτάκης Α.Ε. χάρισε στην Energean Oil κρατικές εγγυήσεις αξίας 100 εκ. ευρώ με πρόσχημα "την ενίσχυση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας"», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Όπως ανέφερε, «η εταιρεία ήδη από την επομένη του δώρου της Μητσοτάκης Α.Ε. ξεκίνησε απολύσεις και μειώσεις μισθών», και «σήμερα τα ξημερώματα, με εντολή της Κυβέρνησης που λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εταιρείας, δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας, με σκοπό να καταστείλουν την περιφρούρηση των εργαζομένων για ασφαλή λειτουργία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άκρως επικίνδυνες συνθήκες».
«Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, κατά την διάρκεια της επέμβασης, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται περικυκλωμένοι από δυνάμεις καταστολής εντός του εργοστασίου σε πύργο υψηλής επικινδυνότητας. Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», τόνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «την Κυβέρνηση και την Εταιρεία "Ενεργειακή" για την απαράδεκτη και αισχρή απόπειρα καταστολής και φίμωσης των εργαζομένων, που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία και παύση της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία».
«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων εκθέτοντας τους σε κίνδυνο και να αποσύρει τα ΜΑΤ», κατέληξε.
Τι λέει η ΓΣΕΕ
Την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ που  θυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων και στην ανακοίνωσή της τονίζει: "Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας".
Ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ
«Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας (CAVALA OIL) με επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, από τα ξημερώματα και προσαγωγές εργαζομένων που αγωνίζονται.
Έτσι προχωράει η «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρίας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας», που διακηρύττει η εργοδότρια εταιρεία ENERGEAN και διατυμπανίζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.
Ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών σημαίνει συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν επιχειρηματικό παράδεισο για τους ομίλους στις πλάτες των εργαζόμενων με κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή μας.
Οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα πακέτα, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τροποποιήσεις συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν τώρα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και παλεύουν ενάντιά τους.
Όλα αυτά που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στους αντεργατικούς νόμους και στο τερατούργημα Χατζηδάκη, που λύνει τα χέρια εργοδοσίας και κράτους στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, για να «κόβεται όποιο κεφάλι σηκώνεται»!
Η σημερινή επιχείρηση καταστολής γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντη, δεδομένου ότι έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια των εργαζόμενων με τη ρίψη φωτοβολίδας κρότου – λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις.
Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το χώρο.
Απαιτούμε να μην προχωρήσει το σχέδιο της εταιρείας για τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!» 

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/324588_protofanis-eisboli-mat-sta-petrelaia-kabalas-poliorkimenoi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr