α πετρέλαια της οργής και της καταστολής

Αντώνης Τελόπουλος
Εισβολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από όλη την περιφέρεια στις εγκαταστάσεις έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η επιχείρηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων. ● Σκοπός να καταστείλουν την πολύμηνη κατάληψη του χώρου από τους εργαζομένους, οι οποίοι αντιδρούν στις απολύσεις που έφερε το σχέδιο αναδιάρθρωσης. ● Τι λένε η επιχείρηση και το σωματείο.
 
Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και με την αποχώρηση των τελευταίων πενήντα εργαζομένων που είχαν καταφύγει στον πύργο ελέγχου των εγκαταστάσεων των Πετρελαίων Καβάλας έληξε το πρωτοφανές επεισόδιο αστυνομικής επέμβασης στις εγκαταστάσεις της Energean στη Ν. Καρβάλη της Καβάλας (κοίτασμα Πρίνος) που είχε σκοπό να καταστείλει την πολύμηνη κατάληψη του χώρου από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιδρούν στις απολύσεις που έφερε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
 
Οι εργαζόμενοι, αφού κατέβηκαν από τον πύργο ασφαλείας, έδωσαν καταθέσεις για το συμβάν στους ανακριτικούς υπαλλήλους, με την ανακριτική διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός των εγκαταστάσεων των Πετρελαίων. Νωρίτερα η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας σε μια συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ από όλη την περιφέρεια, εισέβαλε ξημερώματα στις εγκαταστάσεις καταστρέφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την περίφραξη χρησιμοποιώντας βομβίδες κρότου λάμψης. Στη συνέχεια προχώρησε σε δέκα συλλήψεις, με αποτέλεσμα μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου σαράντα εργαζομένους να καταφύγει στον πύργο ελέγχου του εργοστασίου για να προστατευτεί.
Η αστυνομική επέμβαση προκλήθηκε έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η επιχείρηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η συνδρομή της Αστυνομίας, καθώς η διοίκηση της Energean ισχυρίστηκε πως δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την ασφάλεια του χώρου εφόσον δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν. Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία έκανε λόγο για επίθεση από πλευράς εργαζομένων με πέτρες και ξύλα, ενώ μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά για σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου από τους εργαζόμενους, γεγονότα που διαψεύδει η πλευρά των εργαζομένων.
Οι τελευταίοι από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και έληξε η αναγκαστική ετήσια αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων εξόρυξης, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, θεωρώντας πως η διοίκηση της Energean Kavala που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου έχει μεθοδεύσει εδώ και μήνες την απαξίωση του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης, υλοποιώντας ένα αντεργατικό πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπές συμβάσεων, την ίδια ώρα που η εταιρεία ετοιμάζεται να εκταμιεύσει με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δάνειο ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Energean, Μανώλη Κελαϊδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για στοχοποίηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου από τη διοίκηση της εταιρείας μέσω της μήνυσης, με στόχο τη διάσπαση του σωματείου, εξέλιξη που θα διευκόλυνε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που προωθεί η εταιρεία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς μόλις έντεκα εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί σε αυτό. Παράλληλα ο πρόεδρος του σωματείου κατηγόρησε ευθέως την εταιρεία πως απαξιώνει συνειδητά το κοίτασμα του Πρίνου, παρατείνοντας την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων παρά τη λήξη της, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του αντεργατικού προγράμματος αναδιάρθρωσης που προωθούν τα νέα διευθυντικά στελέχη. Μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Κελαϊδάκης, οι εργαζόμενοι απαγόρευσαν την είσοδο μόνο σε τρία συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη που προωθούν με ωμότητα, κατά την άποψη των εργαζομένων, τον επίμαχο σχεδιασμό και όχι σε όλη τη διοίκηση της εταιρείας.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Energean, Σωτήρης Χιωτάκης, σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» υπερασπίστηκε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της επιχείρησης ως αναγκαίο για τη βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων του Πρίνου, καθώς η διεθνής συγκυρία και η ηλικία του κοιτάσματος δεν ευνοούν την εταιρεία. Η τελευταία μετρά, όπως είπε, 300 εκατομμύρια ευρώ ζημιές μόνο από τον Πρίνο, στον οποίο όμως –όπως τόνισε ο κ. Χιωτάκης– αναμένονται επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, εκατό από τα οποία θα προέλθουν από το δάνειο με κρατικές εγγυήσεις, χωρίς όμως αυτό να προϋποθέτει και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Πρωτόκολλα
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου της Energean, πεποίθηση της εταιρείας είναι το πρόγραμμα εθελουσίας να είναι προσωρινό και να υπάρξει ενίσχυση θέσεων εργασίας μέσα από τις νέες επενδύσεις. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, η εταιρεία οδηγήθηκε στην κατάθεση της μήνυσης για λόγους ασφαλείας, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, πληροφορίες εντός των εγκαταστάσεων έκαναν λόγο για μη τήρηση των απαραίτητων πρωτοκόλλων. Βέβαια και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας εδώ και αρκετό καιρό, αποδίδοντας όμως την ευθύνη στην εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το πόρισμα του κλιμακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα καταλογίσει και τις ανάλογες ευθύνες.
Θέση για το επεισόδιο πήραν, εκτός από τη ΓΣΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι στο ΒΦΛ Καβάλας που δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης Λαυρεντιάδη, εκφράζοντας όλοι την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των Πετρελαίων της Καβάλας.
«Εγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με την αντεργατική πολιτική της ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και τον αυταρχισμό» ανέφερε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Η εγκεκριμένη και από την Κομισιόν απόφαση γενναίας οικονομικής στήριξης της Energean δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ακολουθείται από σχέδια εργολαβοποίησης της εργασίας σε αυτήν με απολύσεις εργαζομένων» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», φώναξαν χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη σωματεία και φορείς της Καβάλας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του βάζει στο κάδρο των ευθυνών εκτός από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. 

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/324713_ta-petrelaia-tis-orgis-kai-tis-katastolis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr