Ελεύθεροι οι 17 εργαζόμενοι των Πετρελαίων Energean Oil Καβάλας

22.12.2021, 11:48efsyn.grΑναμένεται η ανακοίνωση δικάσιμου για τους εργαζόμενους, μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους η διοίκηση. •Ένταση και χημικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια.
Ελεύθεροι και χωρίς κατηγορίες αφέθηκαν αρχικά οι 10 προσαχθέντες εργαζόμενοι μετά την εισβολή της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Energean Καβάλας. Στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση της εισαγγελίας για απελευθέρωση των επτά συλληφθέντων του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου, συμπεριλαμβανομένου και το προέδρου, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος τους από τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι διωκόμενοι συνδικαλιστές αναμένουν να οριστεί ημερομηνία για τη δίκη τους.
Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης προς ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους. 
Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν σήμερα οι δεκαεπτά συλληφθέντες (δέκα εργαζόμενοι και επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζόμενων) κατά την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου της εταιρείας Energean Kavala στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, προκειμένου να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων από ομάδα εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τις νέες συμβάσεις που θέλει να συνάψει η εταιρεία και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει.
Με βάση την ανακοίνωση της αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος των συνδικαλιστών για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, τις παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ξύλινη ράβδος, δέκα καδρόνια, μία τσουγκράνα, μία σακούλα με πέτρες, δεκαέξι κράνη, έξι βίδες μεγάλου μεγέθους και επτά μπουλόνια μεγάλου μεγέθους.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά των συνδικαλιστών. Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπουν στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν αποκλειστεί για αρκετούς μήνες από τους εργαζόμενους κατά της απόλυσης 80 συναδέλφων τους από τη διοίκηση και την «εργολαβοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα, ενώ υποστηρίζεται ότι τα ΜΑΤ δέχτηκαν επίθεση από τους εργαζόμενους κατά την είσοδο στο χώρο, με τη ρίψη διάφορων αντικειμένων.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων αρκετοί εργαζόμενοι τράπηκαν σε φυγή από τις εγκαταστάσεις , ενώ στη συνέχεια πενήντα περίπου εργαζόμενοι από τους ανέβηκαν και παρέμειναν για ώρα σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της αστυνομίας, αναφέροντας ότι επρόκειτο για πολύ επικίνδυνη πρακτική δεδομένης της αυξημένης επικινδυνότητας λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας πετρελαίου στον ευρύτερο χώρο.
Αντίθετα, η περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.
Οι δεκαεφτά προσαχθέντες εργαζόμενοι διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας μετά την εκτόνωση της κατάστασης, ώστε να μεταφερθούν νωρίτερα σήμερα στο αυτόφωρο (21/12). Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το αστυνομικό μέγαρο πραγματοποίησαν και χθες εργαζόμενοι και μέλη του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων τους.
Ανακοίνωση δημοσίευσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η οποία συμμετείχε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους είχε ως αποτέλεσμα τη διακομιδή εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Καβάλας με «αναπνευστικά προβλήματα». Σε εξέλιξη βρίσκεται η Γενική Συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων της Energean Oils προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ! Η ΟΛΟΙ Η ΚΑΝΕΝΑΣ !
Μετά την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας χθες τα ξημερώματα και τα απαράδεκτα γεγονότα που ακολούθησαν, το βράδυ έγινε μεταγωγή 17 εργαζομένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπεύθυνου της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης ότι όλοι οι εργαζόμενοι, μετά την ταυτοποίηση τους, θα αφεθούν ελεύθεροι.
Τελικά συνελήφθησαν τα 7 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και 10 ακόμη εργαζόμενοι του Σωματείου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Μετά την σύλληψη των 17 συναδέλφων και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των υπολοίπων περίπου 160 εργαζομένων, μεταβήκαμε στην αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και διαμαρτυρηθήκαμε ζητώντας την απελευθέρωση των 17 συλληφθέντων.
Σήμερα το πρωί, συγκεντρωθήκαμε ως ένδειξη συμπαράστασης, στο δικαστικό Μέγαρο Καβάλας και κατά την προσαγωγή των 17 συλληφθέντων, έγινε ρήψη χημικών από τα ΜΑΤ . Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεταφερθεί ένας εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Καβάλας με αναπνευστικά προβλήματα. Στις 11.30 το πρωί απελευθερώθηκαν οι 10 συνάδελφοι και με μια ώρα περίπου διαφορά οι υπόλοιποι 7.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του Σωματείου όπου σύμφωνα με το καταστατικό τους και τον Νόμο θα αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειες τους . 

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/324736_eleytheroi-oi-17-ergazomenoi-ton-petrelaion-energean-oil-kabalas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr