Βέλγιο: Συμφωνία για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας

Βέλγιο: Συμφωνία για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειαςΑνοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης ζωής για δύο αντιδραστήρες
Η βελγική κυβέρνηση συμφώνησε κατ' αρχήν την Πέμπτη να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της έως το 2025, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ζωής δύο αντιδραστήρων, εάν δεν μπορεί να διασφαλίσει διαφορετικά τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο επτακομματικός συνασπισμός διαπραγματεύεται για μήνες με το θέμα, με τους Πράσινους να είναι ανένδοτοι καθώς ζητούν να θα τηρηθεί ο νόμος του 2003 που καθόριζε την πυρηνική έξοδο, ενώ οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της ζωής των δύο νεότερων αντιδραστήρων.
Η κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία για το τέλος του 2021 για να διευθετήσει το θέμα.
Οι δύο πυρηνικοί σταθμοί του Βελγίου, με επτά συνολικά αντιδραστήρες, λειτουργούν από τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Μετά από συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπουργοί κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό σύμφωνα με τον οποίο ο τελευταίος υφιστάμενος πυρηνικός σταθμός θα πρέπει να κλείσει το 2025, ακολουθώντας άλλες χώρες όπως η Γερμανία που επίσης καταργούν σταδιακά αυτή την τεχνολογία.
Αντιστάθμιση ενεργειακού ελλείμματος
Ωστόσο, το Βέλγιο πρέπει ακόμη να καθορίσει πώς θα αντισταθμίσει το ενεργειακό έλλειμμα και υπάρχει πρόβλημα. Ο νικητής της σύμβασης για την κατασκευή ενός εργοστασίου με καύση αερίου βόρεια των Βρυξελλών δεν έλαβε άδεια. Η κυβέρνηση θα περιμένει τώρα μέχρι τις 15 Μαρτίου για να δει εάν θα χορηγηθεί η άδεια και, εάν όχι, θα εξετάσει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων άλλων προσφερόντων συμβάσεων.
Ο πρωθυπουργός Alexander De Croo δήλωσε ότι είναι πιθανό ορισμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες να επιτραπεί να λειτουργούν περισσότερο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι "πολύ απίθανο".
Το Βέλγιο θα επενδύσει επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια στην έρευνα για την τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στους μικρότερους αρθρωτούς αντιδραστήρες και πιθανώς συνεργαζόμενος με τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η προγραμματισμένη πυρηνική έξοδος θα ξεκινήσει με το κλείσιμο ενός αντιδραστήρα την 1η Οκτωβρίου 2022.
Ο παροπλισμός, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης όλων των ραδιενεργών υλικών και της κατεδάφισης των κτιρίων, πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2045.

 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr