Ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική αγορά, παρά την διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των τιμών

Ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική αγορά, παρά την διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των τιμώνΗ συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα φθάνει στο 21,9%, ενώ υψηλά στο 20,5% διαμορφώνονται οι εισαγωγές τις οποίες “προσελκύει” η ελληνική αγορά λόγω των υψηλών τιμών της
Η ακριβότερη της Ευρώπης, με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες είναι σήμερα η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προσεγγίζει τα 200 ευρώ/MWh, παρά την πτώση του φυσικού αερίου αλλά και τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ.
Έτσι η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε 64% σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε στα 195,73 ευρώ/MWh, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη μόνον κατά 9% και η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται στο 27,2% του μείγματος.
Η συμμετοχή του φυσικού αερίου φθάνει στο 21,9%, ενώ πολύ υψηλά επίπεδα, στο 20,5% διαμορφώνονται οι εισαγωγές, τις οποίες “προσελκύει” η ελληνική αγορά λόγω των υψηλών τιμών της. Το μερίδιο του λιγνίτη είναι μόλις 5,8%, ενώ των υδροηλεκτρικών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 19,6%.

Ελεγχόμενες οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού

Οι αγορές της Ευρώπης που επίσης καταγράφουν άνοδο σε σχέση με χθες παραμένουν πολύ φθηνότερες από την ελληνική. Έτσι η Κροατία καταγράφει 164,63 ευρώ/MWh ως μέση χοnδρική τιμή για σήμερα, η Σλοβενία με 164,63 ευρώ/MWh. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 76,11 ευρώ/MWh (+ 66,7%), στη Γαλλία στα 92,12 ευρώ/MWh και στη γειτονική Βουλγαρία στα 100,26 ευρώ/MWh.
Όλες  οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να παρακολουθούν την τάση στις τιμές του φυσικού αερίου TTF. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου η τιμή TTF στο συμβόλαιο Φεβρουαρίου υποχωρούσε στα 66,705 ευρώ/MWh και το συμβόλαιο Μαρτίου ήταν στα 65 ευρώ/MWh.

Έτσι, παρότι στις αγορές οι ηλεκτρισμού η τάση ήταν αυξητική- εξέλιξη αναμενόμενη δεδομένου ότι η σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2022 και η κατανάλωση ανεβαίνει- οι τιμές δεν παρουσίασαν υπερβολική άνοδο.
Οι σχετικά ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, που εξακολουθούν να επικρατούν στη κεντρική και Βόρειο Ευρώπη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών του αερίου, αλλά καταλυτικές ήταν οι μαζικές αφίξεις φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 800.000 τόνοι LNG που μετέφεραν 11 τάνκερ με προορισμό την Ασία άλλαξαν “ρότα” και κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη την περίοδο αυτή.

Πόσο πιθανή είναι η συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών

Oι προβλέψεις για χαμηλότερες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο ενδέχεται αν επιβεβαιωθούν να εδραιώσουν την αποκλιμάκωση των τιμών.
Θα συμβάλει σε αυτό και όλη η πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.
Μετά την πρώτη τηλεφωνική επαφή Biden - Putin οι προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται αισιόδοξες. Οι συνομιλίες μεταξύ των  κλιμακίων ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο δεν έχει πέσει μόνον εξ αιτίας του καιρού. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης έχουν περιορίσει την παραγωγή τους στα εργοστάσια εξ αιτίας των πολύ υψηλών τιμών. Την περασμένη Τετάρτη η αμερικανική Alcoa ανακοίνωσε ότι διακόπτει την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου στις μονάδες της στο San Ciprian της Ισπανίας για δύο χρόνια εξ αιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.
Αναλυτές και traders εκτιμούν ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες τους επόμενους μήνες και αναμένουν τις εξελίξεις μετά το χρηματιστηριακό sell off των τελευταίων ημερών του 2021, που ενίσχυσε τη βουτιά της τιμής του αερίου.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr