Τα μεγάλα ερωτήματα του 2022 για τις διεθνείς αγορές

Ο πληθωρισμός που δεν φαίνεται να είναι... προσωρινός και ο κίνδυνος για «λάθος πολιτικής» από τις κεντρικές τράπεζες. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των μετοχών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές. Τι λένε μεγάλοι οίκοι.
Τα μεγάλα ερωτήματα του 2022 για τις διεθνείς αγορές
Δημοσιεύθηκε: 9 Ιανουαρίου 2022 - 08:21
  • των George Steer και Chris Flood
Οι αριθμοί είναι σχεδόν ακατανόητοι. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει 32 τρισ. δολάρια στις αγορές ανά τον κόσμο, ποσό που ισοδυναμεί με την αγορά τίτλων ύψους 800 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους τελευταίους 20 μήνες, σύμφωνα με την Bank of America. Η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς μετοχών έχει εκτιναχθεί κατά 60 τρισ. δολάρια.
Αλλά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και, στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τις τιμές, η Federal Reserve των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο και πως είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
Σε αυτό το φόντο, αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που θέτουν οι τράπεζες και οι επενδυτές για το 2022.
Πληθωρισμός: Αν δεν είναι παροδικός, τότε τι;
Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν στροφή 180 μοιρών για τον πληθωρισμό το 2021, και από τις διαβεβαιώσεις που έδιναν πως θα είναι μια «παροδική» αντανάκλαση της ανάκαμψης μετά τα lockdown, παραδέχθηκαν πως είναι πιο επίμονος. Τον Νοέμβριο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982, οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά ποσοστό ρεκόρ 4,9% και τα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν άλμα σε υψηλό 10ετίας.
Εν τούτοις, πολλές τράπεζες και επενδυτές αναμένουν υποχώρηση. Η Morgan Stanley προβλέπει πως αν και οι τιμές πιθανόν θα παραμείνουν υψηλές το επόμενο έτος, ο ρυθμός με τον οποίον θα αυξηθούν θα κορυφωθεί στις αρχές του 2022 καθώς θα υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου και θα αμβλυνθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Columbia Threadneedle ομοίως επικαλείται «βελτιώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» ως σημαντικό λόγο για τον οποίον θεωρεί πως ο πληθωρισμός «τελικά θα πέσει» το 2022. Αυτό εγείρει την ανησυχητική προοπτική η Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μόλις θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Αλλά η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία asset management του κόσμου, προβλέπει πως ο υψηλότερος πληθωρισμός θα επιμείνει «για χρόνια ακόμα». Η Goldman Sachs αναμένει ο δομικός πληθωρισμός να παραμείνει άνω του 4% για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους. Η προθυμία των κεντρικών τραπεζών να ανεχθούν υψηλότερο πληθωρισμό θα κρατήσει τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων σχετικά χαμηλές, κάτι που θα στηρίξει και τις αγορές μετοχών, σύμφωνα με την τράπεζα.
Αναμένει θετικές αποδόσεις από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και αρνητικές αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ένας συνδυασμός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να κλείνουν τις κάνουλες, ή τουλάχιστον να δίνουν σήμα πως θα τις κλείσουν το επόμενο έτος. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως τα μέτρα που θα λάβουν θα είναι πολύ σκληρά. Ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, λέει πως αν ο πληθωρισμός δεν περιοριστεί, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σε μια «στάση πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας έντονα αρνητική αντίδραση στις χρηματαγορές και πιθανότατα μια σημαντική οικονομική ύφεση».
Η UBS θεωρεί πως ένα λάθος πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι ένα από τα «βασικά ρίσκα για τους επενδυτές και την παγκόσμια οικονομία το 2022». Η Bank of America προσθέτει πως οι αγορές «κινούνται από μια περίοδο στην οποία οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να είναι προβλέψιμες και να καταστείλουν την αστάθεια, σε μια περίοδο στην οποία όλο και περισσότερο θα είναι η πηγή των εκπλήξεων».
Θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι αμερικανικές μετοχές;

«Οι πελάτες μας λένε πως η δυναμική της αγοράς έχει κορυφωθεί, τα κέρδη έχουν κορυφωθεί, η ρευστότητα έχει κορυφωθεί, οι κεντρικές τράπεζες θα συσφίξουν τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κατοχυρώσετε κάποια κέρδη», λέει ο Mislav Matejka, επικεφαλής του τμήματος Global and European Equity Strategy της JPMorgan. «Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό». 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/2111542/ta-megala-erothmata-toy-2022-gia-tis-diethneis-ago.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr