ΔΙΩΡΥΓΑ GAS: Το roadmap του έργου της Motor Oil - Στόχος να ξεκινήσει η κατασκευή του στο τέλος του χρόνου - Η τεχνολογία του Υδρογόνου energypress.gr


21 01 2022 | 07:38
Τη δεύτερη νότια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας φιλοδοξεί η διοίκηση της Motor Oil να αποτελέσει το στρατηγικής σημασίας έργο του FSRU στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων της Κορινθίας.
Η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης τέτοιων υποδομών που δημιουργούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας αλλά και ασφάλειας εφοδιασμού. Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς ενέργειας, έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μη δεσμευτικής φάσης του market test, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, αποζητούσε την κάλυψη ποσοτήτων 2 δις. κ.μ. αλλά τελικώς οι προσφορές ήταν πολλαπλάσιες, τα στελέχη της Motor Oil πιάνουν δουλειά για τα επόμενα βήματα μέχρι την κατασκευή του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινάει η προετοιμασία της δεσμευτικής φάσης του market test, ώστε περί τα τέλη του δεύτερου τριμήνου και μετά την έγκριση της ΡΑΕ να εκκινήσει επίσημα η διαδικασία. Προ τέλος του τρίτου με αρχές του τέταρτου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί κι εκεί αναμένεται η λήψη της επενδυτικής απόφασης.
Στόχος της Motor Oil είναι το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται προς το τέλος της χρονιάς, ώστε κατά τις πληροφορίες να είναι σε θέση να λειτουργήσει γύρω στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.  
Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS είναι ένα έργο FSRU (πλωτός τερματικός σταθμός παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG) που θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας. Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού (που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου). Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης  132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.
ΠΗΓΗ  energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr