ΥΑΦΑ Καβάλας: Κλειδώνει αυτή την εβδομάδα από τη ΡΑΕ ο Κανονισμός Τιμολόγησης – Ημερομηνία για δεσμευτικές προσφορές δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ energypress.gr


24 01 2022 | 07:44
Στις ράγες μπαίνει η απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους «μνηστήρες» που συμμετέχουν στον διαγωνισμό παραχώρησης της υποδομής από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κανονισμός Τιμολόγησης θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής την επόμενη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που προκρίνει η ΡΑΕ για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της αποθήκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πάντως πιθανό η Αρχή να μην προχωρήσει στην απόφαση έγκρισης του Κανονισμού στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά να επιλέξει να προηγηθεί νωρίτερα δημόσια διαβούλευση. 
Η διαβούλευση αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια, γύρω στη μία με δύο εβδομάδες. Έτσι, σε αυτό το σενάριο, η ΡΑΕ θα δώσει το «πράσινο φως» στον Κανονισμό αμέσως μετά, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όσων συμμετάσχουν στη διαβούλευση. 
Η οριστικοποίηση του πλαισίου κατέστη εφικτή, καθώς πριν από λίγες ημέρες η Αρχή παρέλαβε από τον ΔΕΣΦΑ τη συμπληρωματική μελέτη που είχε ζητήσει. Η μελέτη αυτή αποτελεί μία cost-benefit ανάλυση για το σύνολο των πρότζεκτ που υλοποιούνται στην περιοχή (θερμοηλεκτρικές μονάδες σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, FSRU Αλεξανδρούπολης, IGB, αποθήκη Καβάλας). Μέσα από την ανάλυση, ο Διαχειριστής κλήθηκε να εξετάσει ποια από αυτά τα υποψήφια πρότζεκτ μπορούν να λειτουργήσουν με το υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς και, στην περίπτωση που χρειάζονται αναβαθμίσεις, ποιες είναι αυτές. 
Πάντως, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΡΑΕ παραμένει στην αρχική της προσέγγιση, όσον αφορά το ποσοστό κοινωνικοποίησης της υποδομής. Η αρχική αυτή προσέγγιση προέβλεπε να περάσει στους χρήστες του δικτύου μεταφοράς το 50% του κόστους. Από το υπόλοιπο 50%, το 35% του κόστους προβλέπεται να καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση, μέσω της ένταξης του πρότζεκτ στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI), ενώ το υπόλοιπο 15% από τον επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. 
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τον Κανονισμό Τιμολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR οι διεκδικητές του έργου, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν εικόνα για τους όρους εκμετάλλευσής του. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν δύο σχήματα, η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean Gas & Oil. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του Κανονισμού Τιμολόγησης θα «ξεκλειδώσει» και την ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού. Όπως έχει γράψει το energypress, το Ταμείο εξετάζει έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο την πιθανότητα να ορίσει ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέσα στο βʼ τρίμηνο του έτους, ώστε στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί να έχει επιλυθεί και η ρυθμιστική εκκρεμότητα που υπάρχει. 
Επομένως, η δρομολόγηση του πλαισίου επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της υποδομής θα δώσει έναν πιο ακριβή χρονικό «ορίζοντα» για το άνοιγμα του VDR. Κάτι που σημαίνει πως το Ταμείο θα μπορεί πλέον να ορίσει με μεγαλύτερη σιγουριά την ημερομηνία για τις προσφορές.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr