Αλλάζει η εταιρική δομή του ΔΕΣΦΑ - Μέσα από ανεξάρτητη θυγατρική θα συμμετέχει στην Gastrade και θα ασκεί τις μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες energypress.gr


25 01 2022 | 07:30
Σε διαχωρισμό των ρυθμιζόμενων από τις μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες αναμένεται να προχωρήσει ο ΔΕΣΦΑ μέσα στο επόμενο 18μηνο, υιοθετώντας μια νέα εταιρική δομή, όπως του ζητήθηκε από τη ΡΑΕ προκειμένου να υπάρχει διαχωρισμός των κερδών από τη συμμετοχή του με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, της εταιρείας που τρέχει το FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Το μοντέλο αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους διαχειριστές, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν θυγατρικές για την άσκηση μη ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων εάν θέλουν τα κέρδη τους από αυτές να μην κατευθύνονται στην ελάφρυνση των χρεώσεων δικτύου.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, χθές, σε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος, η ΡΑΕ έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση επ αφορμή της απόφασης του ΔΕΣΦΑ να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με την Αρχή, ο Διαχειριστής δεν δύναται να αξιοποιεί χρήματα των καταναλωτών σε μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η επιλογή του διαχωρισμού. Όπως ανέφερε ο κύριος Δαγούμας, ο ΔΕΣΦΑ προσαρμόστηκε στα αιτήματα της Αρχής και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, δημιουργώντας μια νέα εταιρική δομή.
Όπως είπε ο κ. Δαγούμας, η στρατηγική της Αρχής ως προς τις δραστηριότητες των Διαχειριστών κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Αυστηρή παρακολούθηση και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται στα Προγράμματα Ανάπτυξης
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε σαφές πως στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, θα επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, εγγράφεται η επιβολή προστίμου 5 εκατ. € στον ΑΔΜΗΕ για (α) τη μη υλοποίηση του Δυτικού Διαδρόμου κατά το οριζόμενο χρονοδιάγραμμα, (β) την επί μακρόν παράλειψη της υποχρέωσής του ενημέρωσης της ΡΑΕ και (γ) τη μη επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου (Απόφαση ΡΑΕ 345/2021)
Αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας
Η αρχή αυτή αφορά την ανάληψη από τους Διαχειριστές επενδύσεων ή/και μη ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι εν λόγω επενδύσεις ή ρυθμιζόμενες δραστηριότητες χρηματοδοτούνται μέσω των εσόδων που αποκομίζει ο Διαχειριστής από τη μονοπωλιακή του δραστηριότητα, τότε το όποιο όφελος («κέρδη») θα ελαφρύνει τις Χρεώσεις Χρήσης (Συστήματος/Δικτύου) που καταβάλλουν οι καταναλωτές.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι διαχειριστές επιλέξουν να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο της σύστασης διακριτών θυγατρικών εταιρειών και της χρηματοδότησης μέσω αυτών των άλλων δραστηριοτήτων τους, τότε προφανώς τα κέρδη θα παραμένουν στις «τρίτες» αυτές εταιρείες. Οι Διαχειριστές είναι απολύτως ελεύθεροι να επιλέξουν μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας: μόνο όριο η μη παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας.
Κοστοστρέφεια των δαπανών των διαχειριστών
Διερεύνηση δαπανών των Διαχειριστών με Ορκωτούς Ελεγκτές
WACC/Premium
Στον προσδιορισμό του εγγυημένου εσόδου των Διαχειριστών (WACC) έχει υιοθετηθεί μια τεχνοκρατική προσέγγιση και αναμένεται σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου πως «δεν είμαστε αποικία, τα WACC πρέπει να αντιπροσωπεύουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Τα premium (επιπλέον αποδόσεις) θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν όντως ένα σημαντικό όφελος προς τον καταναλωτή. Δεν θα χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr