ΔΕΠΑ Υποδομών: Τέλος Μαρτίου το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής της Italgas με το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ- Τα 3 βήματα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στους Ιταλούς. energypress.gr


01 02 2022 | 07:38
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, αναμένεται να ντυθεί με τα ιταλικά χρώματα… η ΔΕΠΑ Υποδομών.
Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις διαδικασίες της μεταβίβασης της δημόσιας επιχείρησης αερίου από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ στην Italgas, προς το τέλος του Μάρτιου ο διαχειριστής δικτύου διανομής της γειτονικής χώρας και πλειοδότης του διαγωνισμού πώλησης του 100% του ελληνικού ομίλου θα είναι σε θέση να καταβάλλει το τίμημα των 733 εκ. ευρώ.
Προϋπόθεση είναι, με βάση τους όρους τους διαγωνισμού, η διεκπεραίωση δύο σημαντικών βημάτων:
1.       Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού του SPA που υπογράφηκε ανάμεσα στους πωλητές και τον επενδυτή στις 10 Δεκεμβρίου του 2021. Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή ελέγχει κατά πόσο πληρούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού με την ανάληψη της ιδιοκτησίας της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas.
2.       Η χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να γίνει αυτό το βήμα θα πρέπει πρώτα να δοθεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στον Ρυθμιστή.
Τότε θα κλείσει η οικονομική συναλλαγή, ενώ η όλη μεταβίβαση του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών (θυγατρικές ΕΔΑ Αττικής και ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) θα λάβει τέλος με ένα ακόμη βήμα το τρίτο: Την απόκτηση του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Η Italgas ως ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών θα μπορεί να εξαγοράσει το προαναφερόμενο πακέτο μετοχών στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ που ανήκει σήμερα στην άλλη ιταλική εταιρία.
Το συνολικό τίμημα που θα ρίξουν οι Ιταλοί για την απόκτηση όλου του ομίλου αναμένεται να φτάσει στα 940 εκ. ευρώ.
Έπειτα, όπως έχει αποκαλύψει το energypress, ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της θυγατρικής του ΦΑΕΘΩΝ της Ελμίνας Κοπελούζου θα εισέλθει με ποσοστό 10 ίσως και έως 20% στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η σχετική συμφωνία είχε γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές Italgas και ομίλου Κοπελούζου, πριν το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.   

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr