Κόλλησε για τέταρτη φορά στο ΣτΕ η υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κρήτη – Νέα δικάσιμος στις 5 Οκτωβρίου για τις προσφυγές των οικολογικών οργανώσεων energypress.gr


03 02 2022 | 07:34
Τραβηγμένο παραμένει το χειρόφρενο… στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Χθες επρόκειτο να εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά της ΣΜΠΕ που οριοθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στα συγκεκριμένα οικόπεδα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η χθεσινή δικάσιμος αναβλήθηκε.
Πρόκειται για την τέταρτη αναβολή από το 2019 οπότε και υπάρχει αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ στις δύο περιοχές.
Πηγές θέλουν το ΣτΕ να όρισε νέα δικάσιμο για τις 5 Οκτωβρίου του 2022, περίοδος κατά την οποία λήγει και το χρονικό συμβατικό περιθώριο για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των ερευνών των παραχωρησιούχων. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες προγραμμάτιζαν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος αλλά η δικαστική εκκρεμότητα έχει τραβήξει χειρόφρενο στις επενδυτικές διαθέσεις των εταιρειών.
Αρμόδιοι κύκλοι που είναι επιφορτισμένοι με την προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου από την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων σημειώνουν πως γίνονται νομικές ενέργειες για την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης, σε άλλη ημερομηνία δηλαδή πριν τις 5 Οκτωβρίου.
Πάντως, η νέα τροπή στο φάκελο των ερευνών της Κρήτης φαίνεται, να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς περί απουσίας σαφούς πολιτικής θέσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Απομένει να δούμε, συμπληρώνουν πηγές, ποια θα είναι η στάση της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr